Witam serdecznie,
Chciałem poradzić się Was drodzy koledzy i koleżanki odnośnie mojej warki
Sprawa wygląda następująco warzę AIPA choć nie wiem czy nie wyjdzie z tego Imperial AIPA
Zacieranie 9.09.12 (niedziela) około 6,5 kg słodu gęstość przed chmieleniem 17 blg po zapomniałem zmierzyć , piwo zadane starterem wyeast 1056 w dniu następnym tj 10.09.12 (poniedziałek) po 7 dniach piana utrzymuje się nadal- fermentacja więc trwa, gęstość na poziomie 8blg(17.09.12). Mam więc pytanie a raczej pytania:
1.Czekać jeszcze dzień dwa (max do 10dni ) żeby trochę dofermentowało??
2.Zlewać już teraz na cichą ( myślę ze 2 tyg powinno być ok?) i napowietrzyć przy przelewaniu aby drożdże jeszcze trochę popracowały/dofermentowały ?
Chciałem poradzić się Was drodzy koledzy i koleżanki odnośnie mojej warki
Sprawa wygląda następująco warzę AIPA choć nie wiem czy nie wyjdzie z tego Imperial AIPA
Zacieranie 9.09.12 (niedziela) około 6,5 kg słodu gęstość przed chmieleniem 17 blg po zapomniałem zmierzyć , piwo zadane starterem wyeast 1056 w dniu następnym tj 10.09.12 (poniedziałek) po 7 dniach piana utrzymuje się nadal- fermentacja więc trwa, gęstość na poziomie 8blg(17.09.12). Mam więc pytanie a raczej pytania:
1.Czekać jeszcze dzień dwa (max do 10dni ) żeby trochę dofermentowało??
2.Zlewać już teraz na cichą ( myślę ze 2 tyg powinno być ok?) i napowietrzyć przy przelewaniu aby drożdże jeszcze trochę popracowały/dofermentowały ?
Comment