Fermentacja AIPA - kilka pytań

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zychu88
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.07
    • 10

    #31
    Ok więc jeżeli piana opadnie przelewam na cichą - na dwa tyg potem zdekantuje na kolejny tydzień cichej łącznie 3 tyg
    W takim razie skoro na cichej piwo bedzie około 3 tyg czy należy zmienić recepture chmielenia na zimno ??
    zakładane było 11dni cichej i :

    10g Citra - tydzień chmielenia na zimno

    10g Cascade - tydzień chmielenia na zimno

    15g Cascade - 3 dni chmielenia na zimno

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #32
      Zrób jedną cichą, a chmielenie na zimno wykonaj jak zaplanowałeś, aczkolwiek moje doswiadczenie jest takie, że wrzucanie chmielu na więcej niż 3 dni skutkowało znaczną utratą aromatu.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23930

        #33
        Robert13, jakoś dziwnie się składa, że Twoje obserwacje można skontrować dokładnie odwrotnymi obserwacjami. Kogo masz na myśli pisząc per "patologia"? Gdzie ta patologia zalecała podwójne dawki cukrów do refermentacji? Nie mąć proszę ludziom w głowach.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • ksieciuniu
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.11
          • 157

          #34
          Pozwolę sobie odgrzebać temat i podczepić pod niego pytanie – czy przy warzeniu AIPA albo APA jest sens dodawać do brzeczki mech irlandzki celem lepszego klarowania (akurat mam go pod ręką) czy przy tych gatunkach jest to zupełnie zbyteczne ?

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #35
            Zawsze można dodać, nie szkodzi. Ja bym dał, może z rozpędu trochę i przyzwyczajenia.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • ksieciuniu
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.11
              • 157

              #36
              Dzięki. Na APA już za późno, ale na dniach będę warzył AIPA i wtedy dodam.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X