Sprawność zacierania

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tigu
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 33

Sprawność zacierania

Hejka
    Mam nadzieję że trafiłem do odpowiedniego działu.

Moje pytanie dotyczy sprawności zacierania. Otóż wg moich wyliczeń sprawność mojego browaru waha się od 45 - 60%. Tu i tam słyszę, czytam, że powinna być ok 80%, nawet w jednym z tematów tu na forum spotkałem stwierdzenie że 75% to mało ale ok
    W takim razie u mnie jest coś nie tak. Co za tym robię źle?
    Robiłem ostatnio AIPA, z 5kg słodu 20l 11,5 blg. Wg przepisu miało być 17blg

Wzór znany: blg * 1.05 * 0.96 * litry / kg słodu
    czyli:
    11.5 * 1.05 * 0.96 * 20 / 5 = 46,6%

Jakieś pomysły, pytania pomocnicze?

Pozdr.
    Tigu
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tigu Wyświetlenie odpowiedzi
    Hejka
    Mam nadzieję że trafiłem do odpowiedniego działu.

Moje pytanie dotyczy sprawności zacierania. Otóż wg moich wyliczeń sprawność mojego browaru waha się od 45 - 60%. Tu i tam słyszę, czytam, że powinna być ok 80%, nawet w jednym z tematów tu na forum spotkałem stwierdzenie że 75% to mało ale ok
    W takim razie u mnie jest coś nie tak. Co za tym robię źle?

Wzór znany: blg * 1.05 * 0.96 * litry / kg słodu
    czyli:
    11.5 * 1.05 * 0.96 * 20 / 5 = 46,6%

Jakieś pomysły, pytania pomocnicze?

Pozdr.
    Tigu
    Bardzo słabo ci wyszło.
    Jak śrutowałeś, zacierałeś, wysładzałeś i gotowałeś?

Comment

• tigu
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.05
      • 33

Śrutowanie śrutownikiem z browamatora
      Zacieranie jedno-temperaturowe 68 stopni, zasyp 5kg słodu na 10l wody.
      Wysładzanie 4.5l, 3l, 1.5l
      Od zagotowania godzinka z uchyloną pokrywą.

Problem jest szerszy, dotyczy też innych moich piw. Myślałem o złym śrutowaniu ale zestawy gotowce (ześrutowane) też niewiele lepiej wychodzą.

Comment

• jacekan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 388

Zacznij drobniej śrutować. To najszybciej poprawia wydajność. Ja czasem, pomimo drobnego śrutowania, mielę dosłownie na mąkę 10-20% ziarna. Wysładzanie ciągłe też odgrywa dużą rolę, nie dopuszczaj do odkrycia się młóta. Woda 75-80° i wysładzanie do granic możliwości, czyli nawet 1Blg jeśli trzeba.
        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

Śrutowanie śrutownikiem z browamatora
          Zacieranie jedno-temperaturowe 68 stopni, zasyp 5kg słodu na 10l wody.
          Wysładzanie 4.5l, 3l, 1.5l
          Od zagotowania godzinka z uchyloną pokrywą.

Problem jest szerszy, dotyczy też innych moich piw. Myślałem o złym śrutowaniu ale zestawy gotowce (ześrutowane) też niewiele lepiej wychodzą.
          Problem tkwi w zbyt małej ilości wody użytej do zacierania. Na 5kg słodów dodaj jej 15-17litrów. Gdy dasz jej 17 litrów, wówczas wode zagrzej do 68 st.C, a po wrzuceniu słodów osiagnie idealne 62/63 st.C.
          Last edited by Robert13; 2012-09-24, 19:54.

Comment

• zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

Za mało wody w ogóle. Razem powinno być ok. 30-31 litrów.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

Na końcu ma być 17 Blg.

Comment

• Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

Hejka
                Tak coś podejrzewałem, że brakuje 1kg słodu, by uzyskać 17Blg i 20 litrów.
                Czy aby to nie był ten zestaw surowców?
                Redakcyjne (z zacieraniem) Zestawy surowców American India Pale Ale (AIPA) 17º BLG Cytrusowy aromat z nutami kwiatowymi, stonowana, goryczka. Jeśli zasmakowałeś w chmielonych i aromatycznych piwach to ten zestaw jest skomponowany specjalnie dla Ciebie! W zestawie komplet produktów do sporzą

Jeśłi tak wówczas zacieraj w 20 litrach, a wysładzaj 4,5+3+1,5.

Comment

• anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

z 5 kg ciężko wyciągnąć ale jest możliwe ( z 6 to z palcem w... )
                  Mniej książków więcej piwa

Comment

• Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

Słód nie zesrutować, tylko zmielić na mąke i gotowe, tylko czy to mam sens?
                    Zauważ, że medalowe piwa nigdy nie mają wyżyłowanych wydajności, tylko średnie, licząc 'po naszemu' na poziomie 50-55%, a to oznacza, że jest to optymalna wydajność.

Wczoraj opracowałem nową metodę zacierania, ale na razie jest ona w fazie testów. Ha ha..

Anteks, używałeś słodu ze Strzegomia, ale u nich śrutowanego?

Comment

• Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

Podczas zacierania wody powinno być trzy- lub czterokrotnie więcej, niż zacieranego słodu. Ja robię zazwyczaj 4, nawet 4,5 raza więcej. Pozwala to na utrzymanie mniejszych skoków temperatury, co jest istotne zwłaszcza przy klasycznej metodzie infuzyjnej, poprawia wydajność, zmniejsza niebezpieczeństwo przypalenia zacieru przy podgrzewaniu, ale przede wszystkim ułatwia równomierne rozmieszanie młóta i dobre wyekstrahowanie węglowodanów. Również wysładzanie robię z rozmachem, nie jest żadnym problemem odparować w czasie gotowania 5 litrów wody z brzeczki.

Krótko mówiąc, użycie tak małej ilości wody przez ciebie powoduje, że połowa słodu idzie w kubeł, zamiast do brzeczki. Ja dałbym w tym przypadku 20 litrów do zacierania i 10 do wysładzania. Część wody zostanie w słodzie, otrzymasz zapewne po filtracji jakieś 25 litrów brzeczki przedniej.

Comment

• tigu
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.05
                        • 33

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Tak coś podejrzewałem, że brakuje 1kg słodu, by uzyskać 17Blg i 20 litrów.
                        Czy aby to nie był ten zestaw surowców?
                        Redakcyjne (z zacieraniem) Zestawy surowców American India Pale Ale (AIPA) 17º BLG Cytrusowy aromat z nutami kwiatowymi, stonowana, goryczka. Jeśli zasmakowałeś w chmielonych i aromatycznych piwach to ten zestaw jest skomponowany specjalnie dla Ciebie! W zestawie komplet produktów do sporzą

Jeśłi tak wówczas zacieraj w 20 litrach, a wysładzaj 4,5+3+1,5.
                        To nie z tego zestawu robiłem, przepis jest oczywiście z netu i trochę modyfikacji, a słody kupione na kilka warek tak że odmierzałem sam.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Słód nie zesrutować, tylko zmielić na mąke i gotowe, tylko czy to mam sens?
                        Zauważ, że medalowe piwa nigdy nie mają wyżyłowanych wydajności, tylko średnie, licząc 'po naszemu' na poziomie 50-55%, a to oznacza, że jest to optymalna wydajność.

Wczoraj opracowałem nową metodę zacierania, ale na razie jest ona w fazie testów. Ha ha..

Anteks, używałeś słodu ze Strzegomia, ale u nich śrutowanego?
                        Chętnie go poznamy po zakończeniu testów

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zacznij drobniej śrutować. To najszybciej poprawia wydajność. Ja czasem, pomimo drobnego śrutowania, mielę dosłownie na mąkę 10-20% ziarna. Wysładzanie ciągłe też odgrywa dużą rolę, nie dopuszczaj do odkrycia się młóta. Woda 75-80° i wysładzanie do granic możliwości, czyli nawet 1Blg jeśli trzeba.
                        Przy wysładzaniu na ogół pojawiało się młóto potem dopiero dolewałem kolejną porcję wody. To aż takie ważne? Temperatura wody jak piszesz ok 80°

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                        Podczas zacierania wody powinno być trzy- lub czterokrotnie więcej, niż zacieranego słodu. Ja robię zazwyczaj 4, nawet 4,5 raza więcej. Pozwala to na utrzymanie mniejszych skoków temperatury, co jest istotne zwłaszcza przy klasycznej metodzie infuzyjnej, poprawia wydajność, zmniejsza niebezpieczeństwo przypalenia zacieru przy podgrzewaniu, ale przede wszystkim ułatwia równomierne rozmieszanie młóta i dobre wyekstrahowanie węglowodanów. Również wysładzanie robię z rozmachem, nie jest żadnym problemem odparować w czasie gotowania 5 litrów wody z brzeczki.

Krótko mówiąc, użycie tak małej ilości wody przez ciebie powoduje, że połowa słodu idzie w kubeł, zamiast do brzeczki. Ja dałbym w tym przypadku 20 litrów do zacierania i 10 do wysładzania. Część wody zostanie w słodzie, otrzymasz zapewne po filtracji jakieś 25 litrów brzeczki przedniej.

Ok, to miało by w sumie sens, raczej nigdy nie miałem za dużo wody w garze, na ogół 2x więcej niż słodu, to może być główną przyczyną.
                        Ja byłbym zadowolony ze sprawności w okolicach 70, nie muszę mieć od razu 110% normy

Wasze uwagi zastosuję przy najbliższej warce - Stout.
                        1) Śrutowanie drobniej (już mnie ręka boli)
                        2) Więcej wody
                        3) Wysładzanie bez pojawiania się młóta - obfite min 10l
                        4) Nadmiar wody odparować (to akurat mi się udawało)

Dziękuję, dam znać po następnej warce.

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

Ad 1. Nie śrutuj drobniej, bo pojawią się problemy z filtracją. Słód wcale nie musi być zmielony na miał, musi być tylko przerwana łuska i wydłużony czas zacierania (ja stosuję najczęsciej półtorej godziny, u mnie miało to wyraźny wpływ na poprawę wydajności).

Ad. 3. Odsłanianie młóta lub nie na wydajność żadnego wpływu nie ma. Możesz dolewać wodę w trybie ciągłym, a możesz dolewać partiami i nawet mieszać część młóta z zastrzeżeniem, aby nie poruszyć warstwy leżacej bezpośrednio na sicie.

Comment

• tigu
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.05
                            • 33

Witam ponownie

Zrobiłem Brown Ale. Przepis 3,5kg słodu na 20l 11,8 blg

Śrutowanie drobniej niż dotychczas ale bez przesady.
                            Zacieranie 3,5 kg słodu w 10,5l wody początkowo + 3l w trakcie
                            Filtracja, wysładzanie 13,5l
                            Gotowanie wydłużyłem z 60 do 100min aby zgubić nadmiar płynu

Po filtracji wyszło dokładnie 20l 10,5blg zatem ponad 60% sprawności.
                            Dla mnie bomba ale:

Mógłbym wysładzać dalej bo jeszcze było co tylko w garnku już mi się nie mieściło i musiałbym ze 3h gotować.
                            Następnym razem przepłuczę młóto filtratem co da pewnie jakieś 5%

Comment

• Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

"Po filtracji wyszło dokładnie 20l 10,5blg"

Ile zostało po 100 minutowym gotowaniu? 15 litrów?
                              Last edited by Robert13; 2012-10-06, 09:49.

Comment

Przetwarzanie...
                              X