Hejka
Mam nadzieję że trafiłem do odpowiedniego działu.
Moje pytanie dotyczy sprawności zacierania. Otóż wg moich wyliczeń sprawność mojego browaru waha się od 45 - 60%. Tu i tam słyszę, czytam, że powinna być ok 80%, nawet w jednym z tematów tu na forum spotkałem stwierdzenie że 75% to mało ale ok
W takim razie u mnie jest coś nie tak. Co za tym robię źle?
Robiłem ostatnio AIPA, z 5kg słodu 20l 11,5 blg. Wg przepisu miało być 17blg
Wzór znany: blg * 1.05 * 0.96 * litry / kg słodu
czyli:
11.5 * 1.05 * 0.96 * 20 / 5 = 46,6%
Jakieś pomysły, pytania pomocnicze?
Pozdr.
Tigu
Mam nadzieję że trafiłem do odpowiedniego działu.
Moje pytanie dotyczy sprawności zacierania. Otóż wg moich wyliczeń sprawność mojego browaru waha się od 45 - 60%. Tu i tam słyszę, czytam, że powinna być ok 80%, nawet w jednym z tematów tu na forum spotkałem stwierdzenie że 75% to mało ale ok
W takim razie u mnie jest coś nie tak. Co za tym robię źle?
Robiłem ostatnio AIPA, z 5kg słodu 20l 11,5 blg. Wg przepisu miało być 17blg
Wzór znany: blg * 1.05 * 0.96 * litry / kg słodu
czyli:
11.5 * 1.05 * 0.96 * 20 / 5 = 46,6%
Jakieś pomysły, pytania pomocnicze?
Pozdr.
Tigu
Comment