Jeśli się nie mieści, a wiesz, że sporo dobra jeszcze możesz odzyskać, to wysładzaj do innego garnka/wiadra. Odstaw go na bok, jeśli masz warunki to na gaz, jeśli nie to niech sobie stoi i czeka. Po kilkunastu minutach gotowania część brzeczki odparuje, więc nadwyżkę można dolać. W ten sposób gotując ok 2godz, systematycznie dolewając, możesz wlać całość nic nie tracąc.
Sprawność zacierania
Collapse
X
-
A czy gotowanie przez 2 godziny to nie jest strata czasu i energii? Co to by miało dać oprócz wątpliwego zysku na ilości piwa?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Jeśli się nie mieści, a wiesz, że sporo dobra jeszcze możesz odzyskać, to wysładzaj do innego garnka/wiadra. Odstaw go na bok, jeśli masz warunki to na gaz, jeśli nie to niech sobie stoi i czeka. Po kilkunastu minutach gotowania część brzeczki odparuje, więc nadwyżkę można dolać. W ten sposób gotując ok 2godz, systematycznie dolewając, możesz wlać całość nic nie tracąc.
Po 100 min zostało jak pisałem 20l (z ok 27)
Może i jest strata czasu i energii, ale chyba nie o to chodzi w warzeniu własnego piwa by prąd oszczędzać.Ostatnia zmiana dokonana przez tigu; 2012-10-07, 15:07.Comment
-
OK
W poniedziałek Stout, który miał być robiony tydzień temu. Zobaczymy jak wyjdzie.
Zorganizowałem sobie drugi nieco mniejszy kociołek (powinny się razem zmieścić na kuchence i oby kuchenka wytrzymała nacisk). W razie dużej ilości będę gotował na dwa gary.Comment
-
Hejka
No i uwarzyłem. Przepis 4,9kg słodu na 20l 16,3 blg
Zacieranie 4,9 kg słodu w 15l wody
Filtracja, wysładzanie 15l (ostatnia partia poniżej 2blg)
Gotowanie wydłużyłem z 60 do 80min
Wyszło 20,5l 15,5blg zatem 65% sprawności.
Gotowałem na 2 gary, kuchenka żyje
Tendencja zwyżkowa zatem jest ok, a ze Stoutem to trudniej, płatki sratki, trudniej się filtruje. Myślę, że prosty lagerek wyszedłby procentowo wyżej.
Dziękuję wszystkim za pomoc.Comment
Related Topics
Collapse
-
Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .-
Channel: Sprzęt
2020-01-11, 12:41 -
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.
Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły... -
Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...-
Channel: Czechy
-
-
Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)
Piwo jasne, pasteryzowane.
Ekstrakt: brak informacji.
Alk.: 5,6% obj.
Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...3 Photos-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-31, 21:45 -
-
Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.
Ekstr. 12%
Alk. 5,1%
Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák
Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:
https://moonlark.pl/beers/dousek
Aromat - lekki,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-21, 01:29 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment