Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tigu
Wyświetlenie odpowiedzi
Sprawność zacierania
Collapse
X
-
Last edited by jacekan; 2012-10-06, 18:27.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
-
-
A czy gotowanie przez 2 godziny to nie jest strata czasu i energii? Co to by miało dać oprócz wątpliwego zysku na ilości piwa?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedziJeśli się nie mieści, a wiesz, że sporo dobra jeszcze możesz odzyskać, to wysładzaj do innego garnka/wiadra. Odstaw go na bok, jeśli masz warunki to na gaz, jeśli nie to niech sobie stoi i czeka. Po kilkunastu minutach gotowania część brzeczki odparuje, więc nadwyżkę można dolać. W ten sposób gotując ok 2godz, systematycznie dolewając, możesz wlać całość nic nie tracąc.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi"Po filtracji wyszło dokładnie 20l 10,5blg"
Ile zostało po 100 minutowym gotowaniu? 15 litrów?
Po 100 min zostało jak pisałem 20l (z ok 27)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziA czy gotowanie przez 2 godziny to nie jest strata czasu i energii? Co to by miało dać oprócz wątpliwego zysku na ilości piwa?Last edited by tigu; 2012-10-07, 15:07.
Comment
-
-
OK
W poniedziałek Stout, który miał być robiony tydzień temu. Zobaczymy jak wyjdzie.
Zorganizowałem sobie drugi nieco mniejszy kociołek (powinny się razem zmieścić na kuchence i oby kuchenka wytrzymała nacisk). W razie dużej ilości będę gotował na dwa gary.
Comment
-
-
Hejka
No i uwarzyłem. Przepis 4,9kg słodu na 20l 16,3 blg
Zacieranie 4,9 kg słodu w 15l wody
Filtracja, wysładzanie 15l (ostatnia partia poniżej 2blg)
Gotowanie wydłużyłem z 60 do 80min
Wyszło 20,5l 15,5blg zatem 65% sprawności.
Gotowałem na 2 gary, kuchenka żyje
Tendencja zwyżkowa zatem jest ok, a ze Stoutem to trudniej, płatki sratki, trudniej się filtruje. Myślę, że prosty lagerek wyszedłby procentowo wyżej.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Comment
-
Comment