Sprawność zacierania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tigu Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam ponownie
    Mógłbym wysładzać dalej bo jeszcze było co tylko w garnku już mi się nie mieściło
    Jeśli się nie mieści, a wiesz, że sporo dobra jeszcze możesz odzyskać, to wysładzaj do innego garnka/wiadra. Odstaw go na bok, jeśli masz warunki to na gaz, jeśli nie to niech sobie stoi i czeka. Po kilkunastu minutach gotowania część brzeczki odparuje, więc nadwyżkę można dolać. W ten sposób gotując ok 2godz, systematycznie dolewając, możesz wlać całość nic nie tracąc.
    Last edited by jacekan; 2012-10-06, 18:27.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #17
      A czy gotowanie przez 2 godziny to nie jest strata czasu i energii? Co to by miało dać oprócz wątpliwego zysku na ilości piwa?
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • tigu
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.05
        • 33

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
        Jeśli się nie mieści, a wiesz, że sporo dobra jeszcze możesz odzyskać, to wysładzaj do innego garnka/wiadra. Odstaw go na bok, jeśli masz warunki to na gaz, jeśli nie to niech sobie stoi i czeka. Po kilkunastu minutach gotowania część brzeczki odparuje, więc nadwyżkę można dolać. W ten sposób gotując ok 2godz, systematycznie dolewając, możesz wlać całość nic nie tracąc.
        Tak zrobiłem, ale nadal było jeszcze do wysłodzenia co nieco

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
        "Po filtracji wyszło dokładnie 20l 10,5blg"

        Ile zostało po 100 minutowym gotowaniu? 15 litrów?
        Miałem na myśli filtrację finalną czyli oddzielenie pozostałości po chmielu. Gar ma niecałe 30l pojemności. Do gotowania było ok 25 l, po czym dolałem jeszcze trochę z wysładzania gdy już nieco odparowało.
        Po 100 min zostało jak pisałem 20l (z ok 27)

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        A czy gotowanie przez 2 godziny to nie jest strata czasu i energii? Co to by miało dać oprócz wątpliwego zysku na ilości piwa?
        Może i jest strata czasu i energii, ale chyba nie o to chodzi w warzeniu własnego piwa by prąd oszczędzać.
        Last edited by tigu; 2012-10-07, 15:07.

        Comment

        • tigu
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.05
          • 33

          #19
          OK

          W poniedziałek Stout, który miał być robiony tydzień temu. Zobaczymy jak wyjdzie.
          Zorganizowałem sobie drugi nieco mniejszy kociołek (powinny się razem zmieścić na kuchence i oby kuchenka wytrzymała nacisk). W razie dużej ilości będę gotował na dwa gary.

          Comment

          • tigu
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.05
            • 33

            #20
            Hejka

            No i uwarzyłem. Przepis 4,9kg słodu na 20l 16,3 blg

            Zacieranie 4,9 kg słodu w 15l wody
            Filtracja, wysładzanie 15l (ostatnia partia poniżej 2blg)
            Gotowanie wydłużyłem z 60 do 80min

            Wyszło 20,5l 15,5blg zatem 65% sprawności.
            Gotowałem na 2 gary, kuchenka żyje

            Tendencja zwyżkowa zatem jest ok, a ze Stoutem to trudniej, płatki sratki, trudniej się filtruje. Myślę, że prosty lagerek wyszedłby procentowo wyżej.

            Dziękuję wszystkim za pomoc.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X