Dziś zrobiłem chłodziarkę z styropianu 5cm. W domu mam 25°. Włożyłem do niej 2 pety z zamrożoną wodą. Problem polega na tym że na.dole chłodziarki jest 15° a na górze 22°. Jak to rozwiązać?
Chłodzenie fermentatora.
Collapse
X
-
spróbuję na pokrywie fermentatora położyć wkłady do lodówki. W razie czego mam przygotowany wiatrak tylko nie wiem jeszcze jak go zasilić. Tam gdzie stoi fermentator nie ma dojscia do prądu.
Ps: kupiłem z BA termometr bagnetowy firmy alla france. Niestety wskazuje temperaturę o 4° za wysoką. Jest sposób na jego kalibrację? Czy reklamacja?Comment
-
Ps: kupiłem z BA termometr bagnetowy firmy alla france. Niestety wskazuje temperaturę o 4° za wysoką. Jest sposób na jego kalibrację? Czy reklamacja?[/QUOTE]
Jeżeli to jest ten termometr o którym myślę (takiej plastikowej obudowie w formie kratki) to należy zwrócić uwagę na to że krótsza kreska pozioma oznacza pełny stopień, natomiast dłuższa pół stopnia. Też kupiłem na BM termometr francuskiej firmy i na dzień dobry wkurzyłem się że przekłamuje, pózniej skumałem że jest inaczej wyskalowany. No chyba że ja się mylę i cały czas mierze nieprawidłowo.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Chcę uwarzyć piwo ze słodów. Moim problemem jest chłodzenie. Chłodnicy nie posiadam, a chłodzenie samoczynne na dworze o tej porze roku mija się z celem. Wpadłem na pomysł, aby do gara po chmieleniu włożyć 5 litrową zamrożoną butelkę z wodą i w zmieniać ją po rozpuszczeniu...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Cześć, co sądzicie o chłodzeniu piwa takim urządzeniem:
https://allegro.pl/destylator-spiral...025374115.html
Czy może się sprawdzić w piwowarstwie, czy ktoś używa?
I drugie pytanie: Czy chłodnica miedziana może wnieść do piwa...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
- Loading...
- Koniec listy.
Comment