Chłodzenie fermentatora.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • frc
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.09
    • 15

    #1

    Chłodzenie fermentatora.

    Dziś zrobiłem chłodziarkę z styropianu 5cm. W domu mam 25°. Włożyłem do niej 2 pety z zamrożoną wodą. Problem polega na tym że na.dole chłodziarki jest 15° a na górze 22°. Jak to rozwiązać?
    Ostatnia zmiana dokonana przez frc; 2012-09-22, 15:56.
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #2
    25° w domu? Kurde jak ludzie wytrzymują takie upały? Sorki, tak mi się wyrwało
    Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2012-09-22, 16:49.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    • frc
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.09
      • 15

      #3
      Moze ktoś na temat? Zmniejszyłem do 1 peta. Temp na dole 17°. Przy 2 petach fermentacja się zatrzymała.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Chłodne zawsze będzie na dole, chyba żeby zamieszać małym wiatraczkiem z kompa np.

        Comment

        • genjuro
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.07
          • 70

          #5
          Wystarczy pety przymocować pod pokrywą. Ciepłe powietrze wędruje ku górze napotyka zimne pety po czym opada na dół. W ten sposób będziesz miał w miarę równą temperaturę w całej lodówce.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Genialne w swej prostocie, naturalna cyrkulacja. Jeden warunek - wysokość lodówki.

            Comment

            • frc
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.09
              • 15

              #7
              spróbuję na pokrywie fermentatora położyć wkłady do lodówki. W razie czego mam przygotowany wiatrak tylko nie wiem jeszcze jak go zasilić. Tam gdzie stoi fermentator nie ma dojscia do prądu.

              Ps: kupiłem z BA termometr bagnetowy firmy alla france. Niestety wskazuje temperaturę o 4° za wysoką. Jest sposób na jego kalibrację? Czy reklamacja?

              Comment

              • jacekan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.05
                • 388

                #8
                Fermentor, nie- fermentator.
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                Comment

                • frc
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.09
                  • 15

                  #9
                  Jacku, na dwa Twoje posty nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Jeżeli nie masz nic do powiedzenia na temat, który poruszyłem to się nie odzywaj. Uszanuj TO.

                  Comment

                  • jacekan
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.05
                    • 388

                    #10
                    Fakt, czepialski jestem dzisiaj. Się poprawię
                    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                    Comment

                    • TataPoli
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.06
                      • 43

                      #11
                      Ps: kupiłem z BA termometr bagnetowy firmy alla france. Niestety wskazuje temperaturę o 4° za wysoką. Jest sposób na jego kalibrację? Czy reklamacja?[/QUOTE]

                      Jeżeli to jest ten termometr o którym myślę (takiej plastikowej obudowie w formie kratki) to należy zwrócić uwagę na to że krótsza kreska pozioma oznacza pełny stopień, natomiast dłuższa pół stopnia. Też kupiłem na BM termometr francuskiej firmy i na dzień dobry wkurzyłem się że przekłamuje, pózniej skumałem że jest inaczej wyskalowany. No chyba że ja się mylę i cały czas mierze nieprawidłowo.

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Greenwonsz
                        Chłodzenie
                        Greenwonsz
                        Witam!
                        Chcę uwarzyć piwo ze słodów. Moim problemem jest chłodzenie. Chłodnicy nie posiadam, a chłodzenie samoczynne na dworze o tej porze roku mija się z celem. Wpadłem na pomysł, aby do gara po chmieleniu włożyć 5 litrową zamrożoną butelkę z wodą i w zmieniać ją po rozpuszczeniu...
                        2018-07-29, 17:39
                      • SielskieWzgorze
                        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                        SielskieWzgorze
                        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                        ...
                        2024-02-19, 09:28
                      • CarcasS
                        Chłodzenie piwa
                        CarcasS
                        Cześć, co sądzicie o chłodzeniu piwa takim urządzeniem:
                        https://allegro.pl/destylator-spiral...025374115.html

                        Czy może się sprawdzić w piwowarstwie, czy ktoś używa?

                        I drugie pytanie: Czy chłodnica miedziana może wnieść do piwa...
                        2018-08-20, 19:23
                      • RomaNzRumunii
                        Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                        RomaNzRumunii
                        Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                        2021-01-25, 20:25
                      • Flino
                        Jak czytać przepis ?
                        Flino
                        Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                        1. Składniki:
                        • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                        • monachijski Litovel 0,9 kg;
                        • karmel jasny 0,5 kg
                        • caraaroma 0,35;
                        • chmiel Marynka granulat 40 g;
                        • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                        • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                        2....
                        2021-11-17, 10:49
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...