Chłodzenie fermentatora.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • frc
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.09
    • 15

    Chłodzenie fermentatora.

    Dziś zrobiłem chłodziarkę z styropianu 5cm. W domu mam 25°. Włożyłem do niej 2 pety z zamrożoną wodą. Problem polega na tym że na.dole chłodziarki jest 15° a na górze 22°. Jak to rozwiązać?
    Last edited by frc; 2012-09-22, 15:56.
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #2
    25° w domu? Kurde jak ludzie wytrzymują takie upały? Sorki, tak mi się wyrwało
    Last edited by jacekan; 2012-09-22, 16:49.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    • frc
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.09
      • 15

      #3
      Moze ktoś na temat? Zmniejszyłem do 1 peta. Temp na dole 17°. Przy 2 petach fermentacja się zatrzymała.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Chłodne zawsze będzie na dole, chyba żeby zamieszać małym wiatraczkiem z kompa np.

        Comment

        • genjuro
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.07
          • 70

          #5
          Wystarczy pety przymocować pod pokrywą. Ciepłe powietrze wędruje ku górze napotyka zimne pety po czym opada na dół. W ten sposób będziesz miał w miarę równą temperaturę w całej lodówce.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Genialne w swej prostocie, naturalna cyrkulacja. Jeden warunek - wysokość lodówki.

            Comment

            • frc
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.09
              • 15

              #7
              spróbuję na pokrywie fermentatora położyć wkłady do lodówki. W razie czego mam przygotowany wiatrak tylko nie wiem jeszcze jak go zasilić. Tam gdzie stoi fermentator nie ma dojscia do prądu.

              Ps: kupiłem z BA termometr bagnetowy firmy alla france. Niestety wskazuje temperaturę o 4° za wysoką. Jest sposób na jego kalibrację? Czy reklamacja?

              Comment

              • jacekan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.05
                • 388

                #8
                Fermentor, nie- fermentator.
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                Comment

                • frc
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.09
                  • 15

                  #9
                  Jacku, na dwa Twoje posty nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Jeżeli nie masz nic do powiedzenia na temat, który poruszyłem to się nie odzywaj. Uszanuj TO.

                  Comment

                  • jacekan
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.05
                    • 388

                    #10
                    Fakt, czepialski jestem dzisiaj. Się poprawię
                    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                    Comment

                    • TataPoli
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.06
                      • 43

                      #11
                      Ps: kupiłem z BA termometr bagnetowy firmy alla france. Niestety wskazuje temperaturę o 4° za wysoką. Jest sposób na jego kalibrację? Czy reklamacja?[/QUOTE]

                      Jeżeli to jest ten termometr o którym myślę (takiej plastikowej obudowie w formie kratki) to należy zwrócić uwagę na to że krótsza kreska pozioma oznacza pełny stopień, natomiast dłuższa pół stopnia. Też kupiłem na BM termometr francuskiej firmy i na dzień dobry wkurzyłem się że przekłamuje, pózniej skumałem że jest inaczej wyskalowany. No chyba że ja się mylę i cały czas mierze nieprawidłowo.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X