Który zestaw wybrać na start?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • moracz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.11
    • 121

Między białym cukrem a glukozą nie widzę. To że Ty widzisz, to też nie mój problem

Comment

• fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moracz Wyświetlenie odpowiedzi
      Zwykle się nie wtrącam, ale dzisiaj sobie pofolguję w tej kwestii.
      A z biegiem czasu (czyli pobytem na forum) zaczniesz coraz bardziej się wk....ć na różne głupoty tu wypisywane aż całkiem Ci kiedyś przejdzie, wejdziesz w nadświetlną
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moracz Wyświetlenie odpowiedzi
        Między białym cukrem a glukozą nie widzę. To że Ty widzisz, to też nie mój problem
        Różnica jest tylko taka, że cukier jest z buraka, a glukoza nie. Oba to cukry proste i przy zastosowaniu jako podbudowa brewkita dadzą taki sam efekt.
        Last edited by Marusia; 2012-10-01, 21:27.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• moracz
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.11
          • 121

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Różnica jest tylko taka, że cukier jest z buraka, a glukoza nie. Oba to cukry proste i przy zastosowaniu jako podbudowa brewkita dadzą taki sam efekt.
          A jako że mam dobry dzień, to znowu się nie zgodzę - biały cukier pozyskiwany z buraka cukrowego to głównie sacharoza, która jest dwucukrem, a więc nie zalicza się do cukrów prostych (monosacharydów) Co do reszty absolutnie się zgadzam

Comment

• Johnny123
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.09
            • 48

)

Jako że juz dziś zamierzam poczynić pierwsze kroki do warzenia mojego pierwszego piwa chciałbym się z Wami podzielic moimi nurtującymi pytaniami. byc może były one już wałkowane tryliard razy ale chciałbym wszystko mieć w jednym miejscu, dlatego BARDZO dziękuję za odpowiedzi

1. Dziś dotrze do mnie dostawa nowych 0,5 l butelek. Rozumiem że najlepiej je czymś poczęstowac, np pirosiarczan? jak nie to czym innym?

2. Zamierzam robic piwo Coopers European Lager - w ekstrakcie chmielowo słodowym ( w puszce) znajduje się torebeczka drożdży . Pytanie moje jest takie: czy zadać je bezpośrednio do brzeczki czy najpier zadać je do ciepłej wody do szklanki, żeby popracowały a potem je zadać do brzeczki? Jak radzicie?

3. Brzeczke zamierzam sporzadzić w mieszkaniu, natomiast całe piwo będe trzymał w piwnicy ( temp 19 st u mnie w piwnicy). Czyli po wlaniu wrzątku oraz wymieszaniu ekstraktu chmielowo słodowego oraz zamiennika cukru zniose fermentator do piwniy i dam doleje reszte wody aby schłodzić brzeczke. Czy sa w tej metodzie jakies przeciwskazania?

4. Czy cały zestaw startowy który otrzymam musze także zdezynfekować i wyczyścić. Dodam że zamówiłem PUCH MISTRZA EKO.

5. Takie pytanie z czystej ciekawości Co by się stało gdybym przy rozlewaniu do butelek dodał do kilku trochę miodu? próbował ktoś?

Jak coś mi się jeszcze przypomni to napisze

Dziękuję z góry za odpowiedzi, i przepraszam jeśli temat był już omawiany. Jestem piwowarskim laikiem amatorem , jednak każdy z nas kiedyś zaczynał ))))

Comment

• anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

ad1 Piro OK
              ad2 uwodnić i dodać do brzeczki
              ad3 jeśli to nie jest zatęchła piwnica to możesz dolać tam wodę
              ad4 umyć i zdezynfekować np piro
              ad5 nic pod warunkiem że tego miodu będzie np łyżeczka
              Mniej książków więcej piwa

Comment

• Johnny123
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.09
                • 48

Jeszcze jedno pytanie mam

Bo też spotkałem się z różnymi wersjami .

1) Jak mam dolewać te 15-16 l wody do uprzednio wymieszanego ekstraktu z wrzącą wodą i (zamiennikiem cukru- zwał jak zwał) , to czy te 15 litrów wody trzeba zagotować czy mogę np kupic wode w sklepie ( 5 litrowe baniaki) i dolać po prostu chłodną?

2) Jeśli nie mam rurki fermentacyjnej ( zestaw PuchMistrz EKO ) takowej nie posiada, to po zlaniu wszystkiego dokładnie do fermentatora po prostu zamykam i hej? Czy trzeba lekko uchylone zostawić?

3) I ostatnie Mój "European Lager" Coopersa "dojrzewa" w temperaturze od 8 do 12 stopni.
                Pytanie moje jest co sie stanie jak bedzie dojrzewał w wyższej temperaturze. Bo u mnie w piwnicy to cieplutko ok 19 st jest i nie za bardzo mam gdzie potem piwko wstawić. Co radzicie?

Dzięki koledzy

Comment

• kloss
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 2526

Ad.1 Nigdy nie gotowałem wody. Używałem zarówno kupowanej w 5 litowych baniakach, oligoceńskiej, jak i zwykłej kranówki. Może miało to jakiś wpływ na smak, ale nigdy nie spowodowało zakażenia piwa.
                  Ad.2 Zawsze kładłem pokrywkę lużno, bez rurki i nie było problemu.
                  Ad.3 Fermentacja i dojrzewanie piw odbywa się u mnie w piwnicy gdzie jest zapewne 17-19 stopni i nic złego się nie dzieje, poza tym, że lager wychodzi w smaku bardziej jak ale.

Comment

• Johnny123
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2012.09
                    • 48

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź Kloss ! Jeszcze tylko jedno pytanko:

Sprawdzać codziennie ballingometrem? No bo inaczej chyba się nie dowiem kiedy fermentacja się zakończy?

Pozdrawiam !!

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Johnny123 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź Kloss ! Jeszcze tylko jedno pytanko:

Sprawdzać codziennie ballingometrem? No bo inaczej chyba się nie dowiem kiedy fermentacja się zakończy?

Pozdrawiam !!
                      Nie, im mniej zaglądasz, tym mniejsze prawdopodobieństwo zakażenia.
                      Zmierz blg po 5 i 6 dniach, jak będzie tyle samo, możesz butelkować (wersja dla niecierpliwych) lub zlać na fermentację cichą na max. 2 tygodnie (tyle starczy na piwo z puszki i taką temperaturę).
                      Szału się nie spodziewaj, czy będzie fermnetować w 17 czy 19 stopniach jeden pies, to piwo z konserwy + marne drożdże ... czas na zacieranie.

na plus dla Ciebie, że dajesz ekstrakt zamiast cukru

ps. ja tam bym kranówy bez gotowania nie lał

Comment

• Johnny123
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.09
                        • 48

Dzięki za cenne podpowiedzi. ! Zacieranie zrobie pewnie jak zabutelkuje "pierwsze" piwo z puchy. na razie "oswajam się" z tym wszystkim i jestem bardzo ciekawy efektu Nie nastawiam się na super jakość ale chce chociaż żeby można było się go napić

A tak przy okazji kiedy najlepiej zadać drożdże? w jakiej temp? U mnie w instrukcji piszą że temp ma nie przekroczyc 30 st?? Bo inaczej chyba drożdże giną?

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Johnny123 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dzięki za cenne podpowiedzi. ! Zacieranie zrobie pewnie jak zabutelkuje "pierwsze" piwo z puchy. na razie "oswajam się" z tym wszystkim i jestem bardzo ciekawy efektu Nie nastawiam się na super jakość ale chce chociaż żeby można było się go napić

A tak przy okazji kiedy najlepiej zadać drożdże? w jakiej temp? U mnie w instrukcji piszą że temp ma nie przekroczyc 30 st?? Bo inaczej chyba drożdże giną?
                          Najlepiej w temp. ich fermentacji, jak masz w pomieszczeniu 19 stopni, to tak zadaj drożdże, oczywiście jak będzie 20 stopni to też się nic nie stanie.
                          Pamiętaj, że podczas fermentacji temp. wzroście o ok. 2 stopnie.

Comment

• Johnny123
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2012.09
                            • 48

To już wszystko wiem ) Dziękuje i pozdrawiam z Gdańska !! Dam znać jak wyszło !

Comment

• Johnny123
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.09
                              • 48

Panowie eksperci Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie KLAROWANIA, mianowice:

W instrukcji jest napisane, żeby przelać całą zawartość fermentatora z kranikiem do drugiego fermentatora na cichą która trwa parę dni. ALE słyszałem też że można zlewać do butelek bezpośrednio do butelek po zakończeniu burzliwej i cicha nastąpi już w butelkach.

Jak to widzicie?

Dzięki za odpowiedzi.

P.S. Pierwsza warka juz zalana i teraz pozostało czekać Zdrówko

Comment

Przetwarzanie...
                              X