Między białym cukrem a glukozą nie widzę. To że Ty widzisz, to też nie mój problem
Który zestaw wybrać na start?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moracz Wyświetlenie odpowiedziZwykle się nie wtrącam, ale dzisiaj sobie pofolguję w tej kwestii."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika moracz Wyświetlenie odpowiedziMiędzy białym cukrem a glukozą nie widzę. To że Ty widzisz, to też nie mój problemLast edited by Marusia; 2012-10-01, 21:27.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziRóżnica jest tylko taka, że cukier jest z buraka, a glukoza nie. Oba to cukry proste i przy zastosowaniu jako podbudowa brewkita dadzą taki sam efekt.
Comment
-
-
)
Jako że juz dziś zamierzam poczynić pierwsze kroki do warzenia mojego pierwszego piwa chciałbym się z Wami podzielic moimi nurtującymi pytaniami. byc może były one już wałkowane tryliard razy ale chciałbym wszystko mieć w jednym miejscu, dlatego BARDZO dziękuję za odpowiedzi
1. Dziś dotrze do mnie dostawa nowych 0,5 l butelek. Rozumiem że najlepiej je czymś poczęstowac, np pirosiarczan? jak nie to czym innym?
2. Zamierzam robic piwo Coopers European Lager - w ekstrakcie chmielowo słodowym ( w puszce) znajduje się torebeczka drożdży . Pytanie moje jest takie: czy zadać je bezpośrednio do brzeczki czy najpier zadać je do ciepłej wody do szklanki, żeby popracowały a potem je zadać do brzeczki? Jak radzicie?
3. Brzeczke zamierzam sporzadzić w mieszkaniu, natomiast całe piwo będe trzymał w piwnicy ( temp 19 st u mnie w piwnicy). Czyli po wlaniu wrzątku oraz wymieszaniu ekstraktu chmielowo słodowego oraz zamiennika cukru zniose fermentator do piwniy i dam doleje reszte wody aby schłodzić brzeczke. Czy sa w tej metodzie jakies przeciwskazania?
4. Czy cały zestaw startowy który otrzymam musze także zdezynfekować i wyczyścić. Dodam że zamówiłem PUCH MISTRZA EKO.
5. Takie pytanie z czystej ciekawości Co by się stało gdybym przy rozlewaniu do butelek dodał do kilku trochę miodu? próbował ktoś?
Jak coś mi się jeszcze przypomni to napisze
Dziękuję z góry za odpowiedzi, i przepraszam jeśli temat był już omawiany. Jestem piwowarskim laikiem amatorem , jednak każdy z nas kiedyś zaczynał ))))
Comment
-
-
ad1 Piro OK
ad2 uwodnić i dodać do brzeczki
ad3 jeśli to nie jest zatęchła piwnica to możesz dolać tam wodę
ad4 umyć i zdezynfekować np piro
ad5 nic pod warunkiem że tego miodu będzie np łyżeczkaMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Jeszcze jedno pytanie mam
Bo też spotkałem się z różnymi wersjami .
1) Jak mam dolewać te 15-16 l wody do uprzednio wymieszanego ekstraktu z wrzącą wodą i (zamiennikiem cukru- zwał jak zwał) , to czy te 15 litrów wody trzeba zagotować czy mogę np kupic wode w sklepie ( 5 litrowe baniaki) i dolać po prostu chłodną?
2) Jeśli nie mam rurki fermentacyjnej ( zestaw PuchMistrz EKO ) takowej nie posiada, to po zlaniu wszystkiego dokładnie do fermentatora po prostu zamykam i hej? Czy trzeba lekko uchylone zostawić?
3) I ostatnie Mój "European Lager" Coopersa "dojrzewa" w temperaturze od 8 do 12 stopni.
Pytanie moje jest co sie stanie jak bedzie dojrzewał w wyższej temperaturze. Bo u mnie w piwnicy to cieplutko ok 19 st jest i nie za bardzo mam gdzie potem piwko wstawić. Co radzicie?
Dzięki koledzy
Comment
-
-
Ad.1 Nigdy nie gotowałem wody. Używałem zarówno kupowanej w 5 litowych baniakach, oligoceńskiej, jak i zwykłej kranówki. Może miało to jakiś wpływ na smak, ale nigdy nie spowodowało zakażenia piwa.
Ad.2 Zawsze kładłem pokrywkę lużno, bez rurki i nie było problemu.
Ad.3 Fermentacja i dojrzewanie piw odbywa się u mnie w piwnicy gdzie jest zapewne 17-19 stopni i nic złego się nie dzieje, poza tym, że lager wychodzi w smaku bardziej jak ale.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Johnny123 Wyświetlenie odpowiedziDziękuję bardzo za szybką odpowiedź Kloss ! Jeszcze tylko jedno pytanko:
Sprawdzać codziennie ballingometrem? No bo inaczej chyba się nie dowiem kiedy fermentacja się zakończy?
Pozdrawiam !!
Zmierz blg po 5 i 6 dniach, jak będzie tyle samo, możesz butelkować (wersja dla niecierpliwych) lub zlać na fermentację cichą na max. 2 tygodnie (tyle starczy na piwo z puszki i taką temperaturę).
Szału się nie spodziewaj, czy będzie fermnetować w 17 czy 19 stopniach jeden pies, to piwo z konserwy + marne drożdże ... czas na zacieranie.
na plus dla Ciebie, że dajesz ekstrakt zamiast cukru
ps. ja tam bym kranówy bez gotowania nie lał
Comment
-
-
Dzięki za cenne podpowiedzi. ! Zacieranie zrobie pewnie jak zabutelkuje "pierwsze" piwo z puchy. na razie "oswajam się" z tym wszystkim i jestem bardzo ciekawy efektu Nie nastawiam się na super jakość ale chce chociaż żeby można było się go napić
A tak przy okazji kiedy najlepiej zadać drożdże? w jakiej temp? U mnie w instrukcji piszą że temp ma nie przekroczyc 30 st?? Bo inaczej chyba drożdże giną?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Johnny123 Wyświetlenie odpowiedziDzięki za cenne podpowiedzi. ! Zacieranie zrobie pewnie jak zabutelkuje "pierwsze" piwo z puchy. na razie "oswajam się" z tym wszystkim i jestem bardzo ciekawy efektu Nie nastawiam się na super jakość ale chce chociaż żeby można było się go napić
A tak przy okazji kiedy najlepiej zadać drożdże? w jakiej temp? U mnie w instrukcji piszą że temp ma nie przekroczyc 30 st?? Bo inaczej chyba drożdże giną?
Pamiętaj, że podczas fermentacji temp. wzroście o ok. 2 stopnie.
Comment
-
-
Panowie eksperci Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie KLAROWANIA, mianowice:
W instrukcji jest napisane, żeby przelać całą zawartość fermentatora z kranikiem do drugiego fermentatora na cichą która trwa parę dni. ALE słyszałem też że można zlewać do butelek bezpośrednio do butelek po zakończeniu burzliwej i cicha nastąpi już w butelkach.
Jak to widzicie?
Dzięki za odpowiedzi.
P.S. Pierwsza warka juz zalana i teraz pozostało czekać Zdrówko
Comment
-
Comment