Witam
Jestem "piwowarem" amatorem, dopiero co zacząłem moją przygodę z warzeniem piwka. Stąd pytania, które zadam być może wydadzą się Wam pewnie już wałkowane tryliardy razy
Chodzi o Klarowanie. Moja pierwsza warka już w piwnicy zaczyna fermentować. Czytałem wczoraj instrukcję ( Zakupiłem zestaw startowy Puch Mistrz EKO z oferty CP) :
- Mam dwa fermentatory: Jeden z kranikiem, drugi bez. W instrukcji kazali najpierw całą brzeczke robic w pojemniku z kranikiem. tak też zrobiłem. a co z Klarowaniem jak tego dokonać? Czym mam przelać całą brzeczke do drugiego fermentatora i czy jest konieczne przelewanie do drugiego pojemnika?
Jeśli trzeba to po przelaniu, i klarowaniu znów przelać do tego fermentatora z kranikiem i następnie rozlewać?
A czy piwo przypadkiem nie sklaruje się na cichej w butelkach już rozlanych?
Dziękuje za odpowiedzi. Ta sprawa mnie własnie nurtuje.
Jestem "piwowarem" amatorem, dopiero co zacząłem moją przygodę z warzeniem piwka. Stąd pytania, które zadam być może wydadzą się Wam pewnie już wałkowane tryliardy razy
Chodzi o Klarowanie. Moja pierwsza warka już w piwnicy zaczyna fermentować. Czytałem wczoraj instrukcję ( Zakupiłem zestaw startowy Puch Mistrz EKO z oferty CP) :
- Mam dwa fermentatory: Jeden z kranikiem, drugi bez. W instrukcji kazali najpierw całą brzeczke robic w pojemniku z kranikiem. tak też zrobiłem. a co z Klarowaniem jak tego dokonać? Czym mam przelać całą brzeczke do drugiego fermentatora i czy jest konieczne przelewanie do drugiego pojemnika?
Jeśli trzeba to po przelaniu, i klarowaniu znów przelać do tego fermentatora z kranikiem i następnie rozlewać?
A czy piwo przypadkiem nie sklaruje się na cichej w butelkach już rozlanych?
Dziękuje za odpowiedzi. Ta sprawa mnie własnie nurtuje.
Comment