20 h minęło i brak fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Johnny123
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.09
    • 48

    #1

    20 h minęło i brak fermentacji

    Witam

    Już 20 h minęło a cukromierz pokazuje tyle samo ile na początku ... Jedyne co to cieniuteńka pianka się zrobiła. Zastanawiam sie czy wszystko ok??
  • Komar_Pafnucy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.08
    • 1114

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Johnny123
    Witam

    Już 20 h minęło a cukromierz pokazuje tyle samo ile na początku ... Jedyne co to cieniuteńka pianka się zrobiła. Zastanawiam sie czy wszystko ok??
    Cierpliwości. Skoro pianka się zrobiła to drożdże wystartowały.
    Dla pewności możesz sprawdzić za kolejne 20 godzin ale pamiętaj o dezynfekcji areometru.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Komar_Pafnucy; 2012-10-05, 16:49.

    Multitap Crawl
    Multitap Crawl na Facebook

    "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
    Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

    Comment

    • Johnny123
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.09
      • 48

      #3
      Tak pamiętam o tym. Może racja uzbrajam się w cierpliwość

      Comment

      • Johnny123
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.09
        • 48

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy
        Cierpliwości. Skoro pianka się zrobiła to drożdże wystartowały.
        Dla pewności możesz sprawdzić za kolejne 20 godzin ale pamiętaj o dezynfekcji areometru.
        Witam

        Po kolejnych 20 godzinach fermentacja ruszyła: z 12 BLG poczatkowego zrobiło się 11BLG i widoczna jest dość gruba piana. Dziwi mnie tylko delikatnie brązowy kolor na pianie. Co to może być?

        Pozdrawiam

        Comment

        • Komar_Pafnucy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.08
          • 1114

          #5
          Być może to osad pochodzący z chmielu. Nie przejmuj się tym.

          Multitap Crawl
          Multitap Crawl na Facebook

          "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
          Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

          Comment

          • Johnny123
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.09
            • 48

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy
            Być może to osad pochodzący z chmielu. Nie przejmuj się tym.
            Nie wytrzymałem z ciekawości i poszedłem sprawdzić BLG 9 , gruba piana - ledwo wieko otworzyłęm . Ale dalej jest ten osad ma kolor brązowego cukru i najwięcej jest jego na sciankach fermentatora przy powierzchni brzeczki. Zadnych innych objawów czy tam farfocli zapach drożdżowo- piwny ... mam nadzieje ze jest wszystko ok...

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Drożdże z chmielinami, zupełnie normalny osad. Nie sprawdzaj tyle, bo się zepsuje
              Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2012-10-07, 09:18.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #8
                Zaglądaj częściej to zakazisz piwo. Zostaw to na tydzień w spokoju.
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10795

                  #9
                  Chyba juz wykorzystałeś limit pomiarów, następny może zakończyć sie infekcją!
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Johnny123
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2012.09
                    • 48

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Drożdże z chmielinami, zupełnie normalny osad. Nie sprawdzaj tyle, bo się zepsuje
                    Hehhe Racja Dzięki za szybką odp Pozdrawiam!

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • SielskieWzgorze
                      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                      SielskieWzgorze
                      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                      ...
                      2024-02-19, 09:28
                    • bastion
                      Ukraina, Ivano - Frankivsk, Vysoczana 18, Pivovarnia MIF.
                      bastion
                      Następny mikrus odwiedzony dosyć dawno temu. Nie powiem wówczas szału nie zrobił, ale dzisiaj to już zupełnie inna bajka. Ale najpierw o tym co było.

                      Niewielki bar nie zwiastował tego że na jego terenie mieści się warzelnia. Owszem na lodówce nie dało się zauważyć napisu...
                      2022-12-16, 21:01
                    • darekd
                      Zarzecze, [Birbant], Pianka
                      darekd
                      Juicy IPA, 14% ekstr., 5,2% alk.

                      Chmiele: Sabro i El Dorado (a małymi literkami w podanym składzie dodatkowo Idaho 7 i Columbus...)

                      Aromat - łagodne cytrusy, trochę słodszych owoców tropikalnych i jakby mlecznych ciasteczek
                      Piana - średnia wysokość i trwałość,...
                      2022-08-18, 00:17
                    • Warzywo
                      Skoczów, Adama Mickiewicza 29, Bar Pianka
                      Warzywo
                      Tu mi się najbardziej podobało w Skoczowie, Klimat jak z lat 80, wystrój z lat 90, w zasadzie sami miejscowi. Trafiłem na konkurs skoków więc jeszcze emocje sportowe były. Do picia, przepyszny, naprawdę przepyszny, tak dobrego piwa dawno nie piłem - Racibórz, podany w firmowej, ciężkiej,...
                      2022-02-16, 16:15
                    • darekd
                      Gut Forsting [Tilmans Biere], Das Helle
                      darekd
                      Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting.

                      Warzą dolną i górną fermentację, z klasykami trochę eksperymentują, trochę jak w tym wytrawnym exporcie:

                      https://www.browar.biz/forum/piwo/...
                      2024-11-27, 01:10
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...