Pastylki fermentacyjne do wtórnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Johnny123
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.09
    • 48

    Pastylki fermentacyjne do wtórnej fermentacji

    Znalazłem coś takiego w jednym ze sklepów piwowarskich:

    Cena domeny: 2000 PLN (do negocjacji). Możliwość kupna na raty od 125 PLN miesięcznie. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.


    Co o tym sądzicie? Czy ktoś tego używał? Czy to zawracanie gitary?

    Pozdrawiam
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19275

    #2
    Temat był wałkowany tutaj.

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #3
      Kostka cukru waży 5g, ale nie zmieści się do butelki, a szkoda...

      Za 7,5zł masz 180g czeskich cukierków, więc czy nie lepiej za 10zł mieć 1000g, czyli 200 saszetek
      'Diamant Cukier Biały w saszetkach po 5g"?


      Jeśłi tam sie przypatrzysz, to znajdziesz też inne ciekawe cukry np. kandyzowane do piw belgijskich, także w saszetkach

      Ich oferta:


      producent wylicza gdzie można nabyć ich produkty w intenecie, ale są to jednocześnie sieci stacjonarne:

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #4
        Przeoczyłem, że 5gr ma byc na 1 litr, więc jeśli byłoby to wykonalne to jedna saszetka na dwie standardowe butelki.

        Comment

        • Johnny123
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.09
          • 48

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
          Kostka cukru waży 5g, ale nie zmieści się do butelki, a szkoda...

          Za 7,5zł masz 180g czeskich cukierków, więc czy nie lepiej za 10zł mieć 1000g, czyli 200 saszetek
          'Diamant Cukier Biały w saszetkach po 5g"?


          Jeśłi tam sie przypatrzysz, to znajdziesz też inne ciekawe cukry np. kandyzowane do piw belgijskich, także w saszetkach

          Ich oferta:


          producent wylicza gdzie można nabyć ich produkty w intenecie, ale są to jednocześnie sieci stacjonarne:
          http://www.diamant.pl/gdzie-kupi%C4%...y-w-internecie
          Dzięki )

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #6
            Jeśli byś kupił to pamiętaj, że jedna saszetka na dwie butelki, bo inaczej będa granaty.
            Myślę, że łatwo i dokładnie da się dozować z uwagi na to, że -jak się dokładniej im przypatrzyłem- są one długie i wąskie.

            Comment

            • Johnny123
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.09
              • 48

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
              Jeśli byś kupił to pamiętaj, że jedna saszetka na dwie butelki, bo inaczej będa granaty.
              Myślę, że łatwo i dokładnie da się dozować z uwagi na to, że -jak się dokładniej im przypatrzyłem- są one długie i wąskie.
              No właśnie tak sie zastanawiam. Bo jaka jest alternatywa? Polecasz cukier? czy coś innego? Słyszałem tez o brązowym cukrze ale sam nie wiem...

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Zwykły cukier, nie ma co kombinować.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Johnny123
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2012.09
                  • 48

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zwykły cukier, nie ma co kombinować.
                  No dobra Zdam się na fachowców)

                  Comment

                  • Johnny123
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2012.09
                    • 48

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zwykły cukier, nie ma co kombinować.
                    Jacer skorzystam z Twoich porad jeszcze. Czy myslisz ze jesli od razu po fermentacji burzliwej rozleje piwo do butelek , to czy piwo ma szansę się samo jakoś sklarować? czy klarowanie ma znaczenie dla finalnego smaku piwa?

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Sklaruje się w butelkach z czasem ale będzie więcej osadu. Zrobiłbym nawet kilkudniową cichą.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Johnny123
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.09
                        • 48

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Sklaruje się w butelkach z czasem ale będzie więcej osadu. Zrobiłbym nawet kilkudniową cichą.
                        Dzięki !!

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          #13
                          Dżony, wydaje się mi, że prędzej je wypijesz niż się wyklaruje.

                          Comment

                          • Johnny123
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2012.09
                            • 48

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dżony, wydaje się mi, że prędzej je wypijesz niż się wyklaruje.
                            Heheh nie no zamierzam być cierpliwy ale róznie to bywa. Zastanawiam się ciągle czy od razu rozlewać czy na cichą dać A jak bym zostawił w tym samym fermentatorze co była burzliwa?

                            Comment

                            • Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

                              #15
                              Daj na cichą, choćby na 3 dni. Nie ma upałów, jesli zadbasz o higenę to na pewno będzie dobrze.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Robert13; 2012-10-07, 19:54.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X