Witam,
W sobotę przebrnąłem przez pierwsze zacieranie. Wybrałem zestaw surowców z BA - Pale Ale 12 Blg - 20 litrów . W instrukcji jest napisane żeby zacierać infuzyjnie w temp. 67-68 stC do negatywnego wyniku próby jodowej. Zacząłem wsypywanie słodu do wody od temp. 70stC i po skończeniu wsypywania (dosyć wolnego - ok. 2 minut) miałem temperaturę chyba 66 stC.
Z ciekawości chciałem zobaczyć jak działa jodowy wskaźnik skrobi więc po 10 minutach zacierania odebrałem łyżeczkę zacieru na talerzyk i skropiłem jodowym wskaźnikiem skrobi. Jakież moje zdziwienie było jak płyn wogóle nie zmienił koloru. W 30 i w 60 minucie to samo. Nie wiedząc czy jest OK zacierałem jeszcze 10 minut - całość 70 minut. Temperatury podczas zacierania wahały się od 68-69 stC. Wysładzanie do ilości 23 litrów, po gotowaniu i dekantacji 17 litrów. Uzupełniłem do 20 litrów zagotowaną wodą z brzeczką odzyskaną z odstanych w osobnym garnku chmielinach. Zmierzone - 12 Blg - chyba dobrze.
Drożdże US-05 zadane i po 28 godzinach piana w wiadrze jest - znaczy fermentuje.
Moje pytanie czemu wskaźnik nie zabarwiał brzeczki ? Czy to jest możliwe ? Gdzieś popełniłem błąd ? Czy wsypywanie słodu do wody o podniesionej temperaturze o 2 stC powyżej temperatury zacierania w moim przypadku nie był błędem ?
Dodam, ze właśnie zrobiłem tes wskaźnika na mące ziemniaczanej i zabarwia się na fioletowo, więc wskaźnik jest OK.
pozdrawiam
W sobotę przebrnąłem przez pierwsze zacieranie. Wybrałem zestaw surowców z BA - Pale Ale 12 Blg - 20 litrów . W instrukcji jest napisane żeby zacierać infuzyjnie w temp. 67-68 stC do negatywnego wyniku próby jodowej. Zacząłem wsypywanie słodu do wody od temp. 70stC i po skończeniu wsypywania (dosyć wolnego - ok. 2 minut) miałem temperaturę chyba 66 stC.
Z ciekawości chciałem zobaczyć jak działa jodowy wskaźnik skrobi więc po 10 minutach zacierania odebrałem łyżeczkę zacieru na talerzyk i skropiłem jodowym wskaźnikiem skrobi. Jakież moje zdziwienie było jak płyn wogóle nie zmienił koloru. W 30 i w 60 minucie to samo. Nie wiedząc czy jest OK zacierałem jeszcze 10 minut - całość 70 minut. Temperatury podczas zacierania wahały się od 68-69 stC. Wysładzanie do ilości 23 litrów, po gotowaniu i dekantacji 17 litrów. Uzupełniłem do 20 litrów zagotowaną wodą z brzeczką odzyskaną z odstanych w osobnym garnku chmielinach. Zmierzone - 12 Blg - chyba dobrze.
Drożdże US-05 zadane i po 28 godzinach piana w wiadrze jest - znaczy fermentuje.
Moje pytanie czemu wskaźnik nie zabarwiał brzeczki ? Czy to jest możliwe ? Gdzieś popełniłem błąd ? Czy wsypywanie słodu do wody o podniesionej temperaturze o 2 stC powyżej temperatury zacierania w moim przypadku nie był błędem ?
Dodam, ze właśnie zrobiłem tes wskaźnika na mące ziemniaczanej i zabarwia się na fioletowo, więc wskaźnik jest OK.
pozdrawiam
Comment