jodowy wskaźnik skrobi - brak wskazań

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • longmen
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.11
    • 68

    jodowy wskaźnik skrobi - brak wskazań

    Witam,

    W sobotę przebrnąłem przez pierwsze zacieranie. Wybrałem zestaw surowców z BA - Pale Ale 12 Blg - 20 litrów . W instrukcji jest napisane żeby zacierać infuzyjnie w temp. 67-68 stC do negatywnego wyniku próby jodowej. Zacząłem wsypywanie słodu do wody od temp. 70stC i po skończeniu wsypywania (dosyć wolnego - ok. 2 minut) miałem temperaturę chyba 66 stC.
    Z ciekawości chciałem zobaczyć jak działa jodowy wskaźnik skrobi więc po 10 minutach zacierania odebrałem łyżeczkę zacieru na talerzyk i skropiłem jodowym wskaźnikiem skrobi. Jakież moje zdziwienie było jak płyn wogóle nie zmienił koloru. W 30 i w 60 minucie to samo. Nie wiedząc czy jest OK zacierałem jeszcze 10 minut - całość 70 minut. Temperatury podczas zacierania wahały się od 68-69 stC. Wysładzanie do ilości 23 litrów, po gotowaniu i dekantacji 17 litrów. Uzupełniłem do 20 litrów zagotowaną wodą z brzeczką odzyskaną z odstanych w osobnym garnku chmielinach. Zmierzone - 12 Blg - chyba dobrze.
    Drożdże US-05 zadane i po 28 godzinach piana w wiadrze jest - znaczy fermentuje.
    Moje pytanie czemu wskaźnik nie zabarwiał brzeczki ? Czy to jest możliwe ? Gdzieś popełniłem błąd ? Czy wsypywanie słodu do wody o podniesionej temperaturze o 2 stC powyżej temperatury zacierania w moim przypadku nie był błędem ?
    Dodam, ze właśnie zrobiłem tes wskaźnika na mące ziemniaczanej i zabarwia się na fioletowo, więc wskaźnik jest OK.
    pozdrawiam
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Jeżeli wskażnik nie zabarwia brzeczki czyli jest OK. Inaczej mówiąc nastąpiło poprawne scukrzenie.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • longmen
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.11
      • 68

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeżeli wskażnik nie zabarwia brzeczki czyli jest OK. Inaczej mówiąc nastąpiło poprawne scukrzenie.
      jak rozumiem poprawne scukrzenie mogło nastąpić już po 10 minutach od wsypania słodu ??
      przepraszam za banalne pytania ale brak zabarwienia po 10 minutach odebrałem jako fakt "że coś poszło nie tak"

      Comment

      Przetwarzanie...
      X