Dziwny smak piwa

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Johnny123
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.09
    • 48

Dziwny smak piwa

Witam ponownie

mam pytanie odnośnie smaku piwa. Ostatnio byłem u kolegi, który również robił piwko domowe. Oczywiście poczęstował mnie ( dodam , że jego piwo to zwykły Lager z puszki).

- Barwa świetna, klarowne

jednak było za bardzo gazowane i przede wszystkim było jakby rozwodnione. Tak jakby ktoś do gotowego piwa dolał wody i nie czuć było takiej goryczki.

Ja swoje piwo mam dopiero w procesie fermentacji ( moja pierwsza warka) i się zastanawiam co zrobić, albo czego nie aby nie wyszło tak gazowane i tak rozcieńczone.

macie może jakieś sugestie?
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

Rozwodnienie to zapewne efekt dodania zbyt dużo wody w stosunku do brewkita/ekstraktu słodowego. Ewentualnie uzupełnienia brewkita cukrem, a nie ekstraktem. W instrukcjach brewkitów piszą, że wystarczy dodać cukier, ale wtedy piwo wychodzi wodniste i płaskie, więc lepiej dodać puszkę ekstraktu.
    Stopień zgazowania zależy od ilości dodanego cukru/ekstraktu na etapie butelkowania.

Comment

Related Topics

Collapse

• Axl2
      Słodkie piwo z ekstraktu
      Axl2
      Witam wszystkich,

Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
      2023-11-12, 21:50
    • bastion
      Łotwa, Ryga, Avotu Iela 74, Alus Rume Trofeja.
      bastion
      Wystarczy przespacerować pieszo z dostojnej starówki kilkanaście minut by znaleźć się w bardziej skromnej zabudowie przeplatanej kamienicami i drewnianymi domami.
      W jednej z takich uliczek mieści się browar Trofeja, który na miejscu posiada wyszynk. Moim zdaniem nie jest to klasyczny...
      2023-03-14, 23:29
    • Grbuy
      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
      Grbuy
      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
      2023-11-30, 20:57
    • Ahumba
      Rumia, Hallera 2, Browar Miejski Pompa
      Ahumba
      W ostatni weekend w Rumii otworzył podwoje Browar Miejski Pompa. Budynek podobno dawnej przepompowni znajduje się niecałe 10 minut spacerkiem od stacji kolejowej. Na środku lokalu jest szyba w podłodze z widokiem na fermentory. Aktualnie są cztery piwa: pils, lager, pszeniczne i ciemne (podobno...
      2025-02-11, 20:31
    • Petitpierre
      Funky Fluid, Game Over Invasion
      Petitpierre
      DNIPA 18 ekstraktu, 8vol, tylko dwa chmiele. Plusy tego piwa (poza ceną w Lidl'u)-ładny winogronowy zapach na wejściu, poza tym jest passiflora, rozmaryn, wanilia, sok z pomarańczy, nuta dolna trochę jałowcowej żywicy i kosaćca, w sumie las, w tym przypadku, las deszczowy. W smaku niestety bardzo...
      2025-01-18, 09:30
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...