trzy pszeniczne - kilka pytań

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mmichael
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 10

    trzy pszeniczne - kilka pytań

    Witam wszystkich!

    Chcę uwarzyć trzy różne piwa przeniczne (weizenbock, porter i witbier). Kupiłem już wszyskie potrzebne surowce, jednak mam kilka pytań:
    1. Pierwszy raz będę używał drożdzy płynnych. Czy trzeba robić do nich starter? Dodam, że pierwszą warkę chciałbym uwarzyć w tę sobotę.
    2. Chciałbym 3 razy użyć tych samych drożdży. Mój plan jest taki, aby warzyć piwa co tydzieć, a grożdze tylko "przekładać" z jednego fermentatora do drugiego. Mogę tak zrobić?
    3. Pierwszy raz będę zacierał metodą dekokcyjną. Nie rozumiem jednak, co oznacza termin "gęsta część zacieru". Mam wyłowić sam słód bez wody?

    Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi. Jestem początkującym piwowarem. Na swoim koncie mam dopiero 3 warki zzacieraniem. Każda więc informacja będzie dla mnie bardzo cenna.
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mmichael Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam wszystkich!

    Chcę uwarzyć trzy różne piwa przeniczne (weizenbock, porter i witbier).
    Przypuszczam, że chcesz uwarzyć portera pszenicznego?

    Witbier to belgijskie piwo pszeniczne i wymaga innych drożdży niż piwa pszeniczne bawarskie.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mmichael Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam wszystkich!

      1. Pierwszy raz będę używał drożdzy płynnych. Czy trzeba robić do nich starter? Dodam, że pierwszą warkę chciałbym uwarzyć w tę sobotę.
      Jeśli zaczynasz od weizenbocka to koniecznie trzeba zrobić porządny starter.
      W praktyce piwowarzy warzą pszeniczne jasne/ciemne a potem weizenbocka.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mmichael Wyświetlenie odpowiedzi
      2. Chciałbym 3 razy użyć tych samych drożdży. Mój plan jest taki, aby warzyć piwa co tydzieć, a grożdze tylko "przekładać" z jednego fermentatora do drugiego. Mogę tak zrobić?
      Do witbiera nie pasują drożdże do weizenów.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mmichael Wyświetlenie odpowiedzi
      3. Pierwszy raz będę zacierał metodą dekokcyjną. Nie rozumiem jednak, co oznacza termin "gęsta część zacieru". Mam wyłowić sam słód bez wody?
      Tak.
      Ja odcedzam sitkiem tak aby gotować samo gęste ale całkowicie odcedzone nie jest aby się nie przypaliło.
      Last edited by mareks; 2012-10-11, 13:38.

      Comment

      • mmichael
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.02
        • 10

        #4
        tak, to ma być porter pszeniczny.
        Wybrałem drożdże Wyeast XL 3068 Weihenstephan Weizen. Może coś z nich będzie?

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mmichael Wyświetlenie odpowiedzi
          tak, to ma być porter pszeniczny.
          Wybrałem drożdże Wyeast XL 3068 Weihenstephan Weizen. Może coś z nich będzie?
          Są bardzo dobre ale nie do witbiera.

          Comment

          • mmichael
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.02
            • 10

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeśli zaczynasz od weizenbocka to koniecznie trzeba zrobić porządny starter.
            W praktyce piwowarzy warzą pszeniczne jasne/ciemne a potem weizenbocka.
            Czyli powinienem zacząć od portera? Co wtedy ze starterem, też będzie potrzebny? Chciałbym w tę sobotę warzyć



            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
            Do witbiera nie pasują drożdże do weizenów.
            Jakie więc polecasz?

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mmichael Wyświetlenie odpowiedzi
              Czyli powinienem zacząć od portera? Co wtedy ze starterem, też będzie potrzebny? Chciałbym w tę sobotę warzyć
              Zaczyna się od najsłabszego piwa.
              W Twoim przypadku od weizenbocka i wskazany jest starter.




              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mmichael Wyświetlenie odpowiedzi
              Jakie więc polecasz?

              Do witbiera są dedykowane drożdże płynne a z suchych Brewferm Blanche.

              Comment

              • mmichael
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.02
                • 10

                #8
                W takim razie zacznę od weizenbocka, a witbiera zostawię na koniec. Powiedz mi jeszcze, jak wykonać "porządny starter" i jak później przełożyć drożdze z jenego piwa do drugiego?

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mmichael Wyświetlenie odpowiedzi
                  W takim razie zacznę od weizenbocka, a witbiera zostawię na koniec. Powiedz mi jeszcze, jak wykonać "porządny starter" i jak później przełożyć drożdze z jenego piwa do drugiego?

                  Comment

                  • mmichael
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.02
                    • 10

                    #10
                    Tę stronę to znam

                    A gdybym nie zrobił startera? pytam, gdyż obecnie nie mam w domu ekstraktu ani brzeczki by go zrobić.

                    Poza tym, czy przy przekładaniu drożdzy na kolejną fermentację (jedno piwo konczy fermentować, drugie - brzeczka - zaczyna) też robić starter?

                    Comment


                    • #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mmichael Wyświetlenie odpowiedzi
                      W takim razie zacznę od weizenbocka, a witbiera zostawię na koniec. Powiedz mi jeszcze, jak wykonać "porządny starter" i jak później przełożyć drożdze z jenego piwa do drugiego?

                      Chyba nie bardzo na tych samych drożdząch robić weizenbocka i portera, a na koniec witbiera, to nie bedzie witbiera, ale piwo może oczywiście wyjść przednie.
                      Do witbiera kup inne drożdze, a na tamtych zrób raz jeszcze kolejnego weizenbocka.

                      Comment

                      • mmichael
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.02
                        • 10

                        #12
                        Do witbiera kupię nowe. Chcę jednak wiedzieć, jak drożdże przenieść do drugiego fermentatora i czy ruszą bez startera? mogę odebrać część brzeczki poczas wysładzania albo chnielenia i zrobić z tego starter. Pytanie tylko, czy kilka godz drożdżom wystarczy? (tyle trwa u mnie chłodzenie)

                        Comment

                        • mirogster
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.02
                          • 40

                          #13
                          Jezeli zostawisz sobie troche brzeczki, to najlepiej aby miala ok. 10 blg = 1,040 SG. Taka jest najlepsza do startera. Objetosc, hmm to zalezy od warki do, ktorej go uzyjesz. Druga sprawa to tzw. matka drozdzowa z poprzedniej warki - powinna wystarczyc w zupelnosci. Po delikatnym przelaniu piwa na cicha, zostaw jakis 1-2 cm nad drozdzami na dnie. Spokojnie mozesz na to wlac nowa brzeczke. Tylko uwaga na temperature( jednakowe) i oczywiscie styl piwa jakie chcesz uwarzyc
                          Last edited by mirogster; 2012-10-11, 16:53.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mmichael Wyświetlenie odpowiedzi
                            tak, to ma być porter pszeniczny.
                            Biały Porter
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #15
                              Jeśli chodzi o weizeny to zaleca się dawać drożdże do brzeczki o niższej temperaturze.
                              Szok temperaturowy u drożdży da więcej bananów.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X