Witam wszystkich!
Chcę uwarzyć trzy różne piwa przeniczne (weizenbock, porter i witbier). Kupiłem już wszyskie potrzebne surowce, jednak mam kilka pytań:
1. Pierwszy raz będę używał drożdzy płynnych. Czy trzeba robić do nich starter? Dodam, że pierwszą warkę chciałbym uwarzyć w tę sobotę.
2. Chciałbym 3 razy użyć tych samych drożdży. Mój plan jest taki, aby warzyć piwa co tydzieć, a grożdze tylko "przekładać" z jednego fermentatora do drugiego. Mogę tak zrobić?
3. Pierwszy raz będę zacierał metodą dekokcyjną. Nie rozumiem jednak, co oznacza termin "gęsta część zacieru". Mam wyłowić sam słód bez wody?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi. Jestem początkującym piwowarem. Na swoim koncie mam dopiero 3 warki zzacieraniem. Każda więc informacja będzie dla mnie bardzo cenna.
Chcę uwarzyć trzy różne piwa przeniczne (weizenbock, porter i witbier). Kupiłem już wszyskie potrzebne surowce, jednak mam kilka pytań:
1. Pierwszy raz będę używał drożdzy płynnych. Czy trzeba robić do nich starter? Dodam, że pierwszą warkę chciałbym uwarzyć w tę sobotę.
2. Chciałbym 3 razy użyć tych samych drożdży. Mój plan jest taki, aby warzyć piwa co tydzieć, a grożdze tylko "przekładać" z jednego fermentatora do drugiego. Mogę tak zrobić?
3. Pierwszy raz będę zacierał metodą dekokcyjną. Nie rozumiem jednak, co oznacza termin "gęsta część zacieru". Mam wyłowić sam słód bez wody?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi. Jestem początkującym piwowarem. Na swoim koncie mam dopiero 3 warki zzacieraniem. Każda więc informacja będzie dla mnie bardzo cenna.
Comment