help, Kożlak Ciemny miał zerowe drożdże!

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KZ50
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 22

help, Kożlak Ciemny miał zerowe drożdże!

pomóżcie radą,
    zapuściłem starego Koźlaka ciemnego `2011 który gdzies sie w piwnicy zawieruszył.
    Minęły 24 godziny i ani bąbelka z pracy drożdży nie widzę, za to pani Panika weszła do głowy...
    Mam na stanie zestawy browamatora, zestawy te maja drożdże które mogę ratunkowo uzyć:
    Safale S 04, Safale US-05, Safale W34/70, a w kadzi 3 dniowe pszeniczne na Safbrew WB-06.
    Czy jak jutro uwarzę np. portera ang. na Safdale S04 i połącze obie warki to nie pójdzie to na marne?
    A może inna kombinacja?
    aaa, nie napisałem, że Koźlak wymagał wg przepisu drożdży Saflager S-23
    Last edited by KZ50; 2012-10-11, 21:05.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Późna godzina, może jaśniej o so chozi?
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• dreads
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.09
      • 520

Faktycznie dosyć mętnie napisane...
      Koźlak to mocne piwo, jedna saszetka to niewiele, jeżeli miałeś 20 litrów. Ja bym użył 34/70. Nie mieszałbym też warek. Jeżeli jakiś syf Ci się rozwinął w tym koźlaku, to stracisz dwa piwa zamiast jednego.

Comment

• KZ50
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.03
        • 22

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi
        Faktycznie dosyć mętnie napisane...
        Koźlak to mocne piwo, jedna saszetka to niewiele, jeżeli miałeś 20 litrów. Ja bym użył 34/70. Nie mieszałbym też warek. Jeżeli jakiś syf Ci się rozwinął w tym koźlaku, to stracisz dwa piwa zamiast jednego.
        dzięki, mam 13 litrów Koźlaka, dałem te drożdże 34/70, ciekawe czy ruszą :-)

Comment

Przetwarzanie...
        X