Cicha fermentacja a refermentacja (Belgian Specialty Ale)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • txxx
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.08
    • 20

Cicha fermentacja a refermentacja (Belgian Specialty Ale)

Witam! Przeczytałem już na tym forum dużo na temat cichej fermentacji oraz refermentacji w butelkach. I dalej mam wielkie wątpliwości - a to tylko dlatego, że moja ostatnia warka - Irish Red Ale (pierwszy raz spróbowałem wtedy cichej fermentacji) nagazowała się prawie zerowo w ciągu dwóch tygodni.

Aktualnie w trakcie burzliwej mam Belgijskie Specialty Ale i nie wiem co mam z tym fantem zrobić, czy butelkować od razu czy przelewać na cichą? Dodam, że piwo ma być na święta, także będzie miało w sumie ok 2 miesięcy leżakowania. Po zrobieniu IRA jakoś boję się o belgijskie jeśli chodzi o cichą.. Czy pomoże może ktoś w tym dylemacie?

Dodam, że IRA zabutelkowałem po cichej, dorzuciłem cukier do każdej z butelek i kapslowałem.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Dwa tygodnie na nagazowanie to za mało!!!!!!!!!

Cichą fermentację przeprowadzam zawsze, mniej więcej dwa tygodnie.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• txxx
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.08
      • 20

To ile powinno się gazować? Refementować powinno się w temperaturze pokojowej, tak?

I jeszcze jedno - jak to jest w gatunku piw Belgijskich? Jak mniemam, niektóre klasztorne to własnie Belgian Specialty Ale. Jak oni postepują? Czy funkcjonuje u nich cicha?
      Ostatnia zmiana dokonana przez txxx; 2012-10-14, 10:47.

Comment

• jacer
        • 2006.03
        • 9875

Robia dokładnie tak samo, w każdym browarze piwo po fermentacji leżakuje w tankach.

Przyjmuje się, że piwo powinno siedzieć w butelkach tyle tygodni ile ma balingów, czyli dla 12Blg 12 tygodni czyli 3 msc.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• txxx
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.08
          • 20

No ok, przyjmijmy, że przelewam sobie na cichą, na cichej siedzi sobie ok 2 tygodni. Rozlewam do butelek i dorzucam cukier, nie musze zadawać żadnej gęstwy zeby szybciej ruszyly? Mogę robić tak jak dotychczas? Czy jest to poprawne?

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23977

Istotne jest czy po zabutelkowaniu zostawiłeś butelki na kilka dni w temp. pokojowej czy też wstawiłeś butelki od razu do chłodniejszego miejsca, jeśli to drugie, to praca drożdży będzie bardzo powolna. Żadnej gęstwy nie dodajesz, drożdży jest pod dostatkiem w młodym piwie.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• txxx
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.08
              • 20

Oczywiście, że nie wstawiałem ich od razu do chłodniejzsego pomieszczenia. Wszystko stało sobie w temperaturze pokojowej, tej, w której fermentowało na burzliwej. Ale mam pytanie odnośnie długości trzymania tego w temp. cieplejszej - musi być to tylko kilka dni ?

Comment

• jacer
                • 2006.03
                • 9875

Tak, może być kilka dni. Nawet tydzień.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• txxx
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.08
                  • 20

Aha rozumiem. No to chyba moje ostatnie pytanie : przypuśmy, że burzliwa zatrzyma się już na iluś tam blg (póki co delikatnie mi się jeszcze zmienia, w piątek 5,7, wczoraj 5,2), to czy coś zmieni to, że przeleje na cichą od razu jak przestanie pracować czy po kilku dniach (łącznie będzie to 13/14 dni). Pytam, bo aktualnie na miejscu (gdzie jest piwo) mnie nie ma, a wcześniej nie moge wrócić niż na 13/14 dzień burzliwej fermentacji

Comment

• jaszon
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.11
                    • 3

Moje dwa IRA, które warzyłem po dwóch tygodniach również się nie nagazowały(z zestawów
                    CP). Po m-cu nagazowane były idealnie.

Comment

Przetwarzanie...
                    X