Zbyt mały baling w brzeczce

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kony
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.08
    • 1701

    #16
    Tak na prawdę to w ogóle nie wiadomo co ci wyjdzie skoro jak się okazuje miałeś jaja z termometrem. Nie wiesz jakie były rzeczywiste temperatury na żadnym etapie. No morze samo warzenie przebiegło prawidłowo Zacierać mogłeś równie dobrze w 50 jak i w 80 st.

    Anteks: do dupy ten Twój termometr bo masz tylko od 0 w górę - nie będziesz wiedział jak ci brzeczka zamarznie

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10789

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi

      Anteks: do dupy ten Twój termometr bo masz tylko od 0 w górę - nie będziesz wiedział jak ci brzeczka zamarznie
      Ten służy go gotowania do zamrażania mam inny
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • lukasz120222
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.08
        • 39

        #18
        kony, rzeczywiście nie wiadomo Dla chyba każde piwo które nie dozna zakażenia i będzie w miarę pitne będzie sukcesem W rurce przestało "bulkać" więc burzliwa dobiega pomału do końca, potrzymam je jeszcze ze 3 dni i zleję na cichą. Myślałem także o refermentacji. Wiem że do obliczenia ilości dodanej glukozy potrzebna jest początkowa wartość cukru w brzeczce i końcowa. Końcowej jeszcze nie znam. Mógłby ktoś polecić któryś kalkulator do obliczenia ilości glukozy do refermentacji?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10789

          #19

          Bardzo duża ilość przydatnych informacji i kalkulatorów zawarta w jednym arkuszu. wszelkie uwagi prosze umieszczać w tym wątku W związku z powtarzającymi sie pytaniami dotyczącymi hasła - plik można otworzyć w trybie do odczytu i zapisać kopię na komputerze - będzie wtedy zdatna do zapisu... Jeże...
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukasz120222 Wyświetlenie odpowiedzi
            W rurce przestało "bulkać" więc burzliwa dobiega pomału do końca, potrzymam je jeszcze ze 3 dni i zleję na cichą.
            cukromierza oczywiście nie masz?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • lukasz120222
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.08
              • 39

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              cukromierza oczywiście nie masz?
              Pewnie że mam, przecież podałem jaki baling uzyskałem w brzeczce, po prostu boje się za dużo w niej "gmerać" żeby nie doszło do zakażenia Skoro już jesteśmy przy tym to czy po wlaniu młodego piwa do zdezynfekowanej menzurki i po wykonaniu pomiaru wlewacie piwo z powrotem czy też jest już ono na stracenie ?

              anteks, dzięki wielkie za kalkulatory

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #22
                Jakie starcenie? Ta próbkę się wypija!!!

                I nie lekaj się. Całyś w strachu o zakażenie. Więcej wiary w siebie
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • lukasz120222
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2012.08
                  • 39

                  #23
                  Witam wszystkich po krótkiej nieobecności

                  Zgodnie z radą jacera zmierzyłem dziś baling w próbce i wyszło 2 BLG z czego jestem bardzo zadowolony. Fermentacja burzliwa trwała 6 dni. Spróbowałem również jak smakuje próbka i ku mojemu zaskoczeniu nie jest źle. Czuć delikatny aromacik słodowy a także dość mocno chmiel Trochę jest mętne ale mam nadzieję że się ustoi. Oczywiście w mojej głowie zrodziło się kilka nowych pytań, mam nadzieję że was nie zanudzę i rozwiejecie moje wątpliwości :

                  1. Czy przy zlewaniu z burzliwej na cichą odzyskuje się młode piwo które zostaje w osadzie drożdżowym? Słyszałem że tak się robi przy cichej, wiem że takie piwko należy później przegotować
                  2. Kranik znajduje się wyżej niż dno fermentatora, piwo znajdujące się poniżej poziomu kranika również zlewamy? Przechylamy fermentator?
                  3. Chyba najgorsze Jako że jestem niedoświadczonym piwowarem mam problem z calkulatorem do obliczania ile trzeba dodać glukozy do refermentacji. Korzystałem z kalkulatora "The beer recipator"
                  Wpisałem wszystkie dane jak należy: jakie nasycenie chciałbym osiągnąć - 2.0, ile mam piwa - 18L, temp. przy butelkowaniu 19C, Wyszło mi 80,5 g na całą warkę. Czy to nie za mała ilość?

                  Comment

                  • pershi
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.02
                    • 17

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukasz120222 Wyświetlenie odpowiedzi
                    1. Czy przy zlewaniu z burzliwej na cichą odzyskuje się młode piwo które zostaje w osadzie drożdżowym? Słyszałem że tak się robi przy cichej, wiem że takie piwko należy później przegotować
                    Chyba Kolega pomylił odzyskiwanie brzeczki z chmielin a nie z osadu drożdżowego.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukasz120222 Wyświetlenie odpowiedzi
                    2. Kranik znajduje się wyżej niż dno fermentatora, piwo znajdujące się poniżej poziomu kranika również zlewamy? Przechylamy fermentator?
                    Jeżeli nie płynie gęstwa drożdżowa, można przechylić.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukasz120222 Wyświetlenie odpowiedzi
                    3. Chyba najgorsze Jako że jestem niedoświadczonym piwowarem mam problem z calkulatorem do obliczania ile trzeba dodać glukozy do refermentacji. Korzystałem z kalkulatora "The beer recipator"
                    Wpisałem wszystkie dane jak należy: jakie nasycenie chciałbym osiągnąć - 2.0, ile mam piwa - 18L, temp. przy butelkowaniu 19C, Wyszło mi 80,5 g na całą warkę. Czy to nie za mała ilość?
                    Dla takiego nagazowania, to jest odpowiednia ilość. Ja jednak dodałbym ilość cukru dla nasycenia 2,5 v/v. Lubię gazowane Pale Ale.

                    Comment

                    • lukasz120222
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2012.08
                      • 39

                      #25
                      pershi, dzięki za rady. Też trochę myślałem nad tym myślałem i lubię piwa dobrze nagazowane ale nie wypływające samoistnie z butelki dodam tak na 2,3-2,4 v/v

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X