Temperatura fermentacji burzliwej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • longmen
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.11
    • 68

    #1

    Temperatura fermentacji burzliwej

    Witam,
    Mam dylemat odnośnie temperatury fermentacji burzliwej, a mianowicie mam do dyspozycji dwa miejsca: piwnica 18 stC i kuchnia 22 stC.
    Pierwsze piwko Pale Ale 12Blg z BA na drożdżach US-05. Zalecana fermentacja piwa 18-20stC. W związku z tym po zadaniu drożdży (po rehydratyzacji) wyniosłem piwo do piwnicy. Po 5 dniach piwo odfermentowało do 4 Blg i stanęło (dwa dni bez zmian). W związku z tym przyniosłem piwo do mieszkania do kuchni, żeby postało z jeden dzień do przelania na cichą (żeby ewentualnie się ustało to co wzburzyłoby się przypadkiem przy przenoszeniu). Na drugi dzień zajrzałem i jakie moje zdziwienie ja zobaczyłem pianę i rozpoczętą fermentację burzliwą na nowo. Po 3-4 dniach spadło do 3 Blg i fermentacja ustała. Zlałem na cichą i wyniosłem do piwnicy. Zdążyłem jeszcze uwarzyć IPA 14Blg na US-05(18-22), pszeniczne ciemne na WB-06(18-20) i Irish Red Ale na S-04 (18-22stC).
    IPA burzliwa w kuchni zeszło do 3 Blg - zlane na cichą i do piwnicy.
    Teraz na burzliwej w kuchni pszeniczne i Irish - dzisiaj zmierzyłem temperatury fermentującej brzeczki to 24 stC (drugi i trzeci dzień fermentacji). W międzyczasie się naczytałem, że wysokie temperatury wpływają źle na smak (posmaki estrowe) a niższe dobrze (czystszy smak) i jednocześnie, że dobrze prowadzić fermentację cichą w niższych temperaturach od burzliwej.
    Czy poprawnie postępuję jeżeli fermentuję piwa o zalecanych temperaturach 18-20 w kuchni o temp 22 stC (brzeczka 24stC) czy powinienem wynosić jednak do piwnicy i trzymać w 18 stC i potem na cichą też do piwnicy?
    Czy drożdże w wyższych będą odfermentowywały głębiej w niższych temperatury płycej ? Jeżeli tak, to co jest ważniejsze głębsze odfermentowanie i ryzyko pogorszenia smaku czy też lepszy smak i wyższy końcowy baling ? Waszym zdaniem oczywiście.
    pozdrawiam
  • radekam
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.03
    • 165

    #2
    Jak sam wiesz, temperatura fermentacji wpływa w znaczący sposób na smak piwa.
    Wyższe temperatury zwykle dodają smaki estrowe, owocowe itd.
    Zatem tak starasz się dobrać temperaturę aby uzyskać pożądany efekt.

    Co do czasu trwania fermentacji, to zależy on także od temperatury. Wyższa temperatura ten czas skraca. Przy tym stopień odfermentowania wg mojego doświadczenia nie zależy od temperatury fermentacji - po prostu w niższych temperaturach trwa ona dłużej.
    W moich piwach burzliwa trwa zwykle 2 tyg. w temp. 10 st C, a w temp 6 st C potrzeba na to miesiąc.
    Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
    W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
    W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

    Comment

    • yoxik
      Porucznik Browarny Tester
      • 2012.10
      • 427

      #3
      Czy jesli piwo z 14blg spadło do 4blg i od trzech dni nie ma zmian to znaczy ze burzliwa sie skończyła. dodam ze mam w rurce bulgotanie raz na 3-4minuty? Można rozlewać do butelek? jest to pszenica z puszki.
      W przypadku mocnych piw jak mi sie zatrzyma na 6blg z 20 to tez można zlewać w butelki. jak poznać ten moment?
      Również tutaj
      https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

      Comment

      • gwzd
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2012.01
        • 622

        #4
        Spokojnie możesz już butelkować.

        Comment

        • radekam
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.03
          • 165

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoxik
          Czy jesli piwo z 14blg spadło do 4blg i od trzech dni nie ma zmian to znaczy ze burzliwa sie skończyła. dodam ze mam w rurce bulgotanie raz na 3-4minuty? Można rozlewać do butelek? jest to pszenica z puszki.
          W przypadku mocnych piw jak mi sie zatrzyma na 6blg z 20 to tez można zlewać w butelki. jak poznać ten moment?
          Po pierwsze to wywal tą rurkę bulgotkę - ona tylko ogłupia.

          Po drugie zlej sobie w probówkę, czy co tam masz trochę piwa, wrzuć do tego miernik do blg, postaw to gdzieś obok fermetora i raz na dzień zerknij. Jak zobaczysz że przez 3 dni wskazania się nie zmieniają i nie nie ma pęcherzyków gazu - znaczy można rozlewać.
          Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
          W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
          W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • woosaa
            Przyspieszona cicha
            woosaa
            Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
            2025-01-09, 17:18
          • balon91
            porada dotycząca temperatury
            balon91
            Witam serdecznie.
            Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
            Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
            Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
            2021-07-10, 14:47
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 10:28
          • Daray
            Brak wyraźniej fermentacji po 48h
            Daray
            Dzień dobry,

            W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

            Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
            2023-03-13, 21:01
          • etman
            Norweskie kveiki
            etman
            Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
            • Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
            • Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
            https://www.browar.biz/centrumpiwowa...rmentacja/kvei...
            2025-02-11, 21:56
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...