Nieprawidłowo przechowane drożdże.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • harrymartin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 14

    Nieprawidłowo przechowane drożdże.

    Witam.
    Po przerwie letniej zatarłem kolejną warkę. Zawsze starałem się dodawać drożdży w postaci gęstwy wtedy fermentacja pojawiała się po kilku godzinach. Tym razem ze względu na długą przerwę nie miałem własnej gęstwy. Dlatego dodałem drożdży suchych Danstar Nottingham i po 24 godzinach nie mam żadnych oznak fermentacji drożdże kupiłem wiosną termin przydatności 02. 2013. Producent podaję żeby przechowywać je w temperaturze 5-10 C. Ja swoje trzymałem piwnicy ale tam temperatura dochodziła latem do 20 C. Moje pytanie jest takie czy poczekać jeszcze czy załatwiać na gwałt świeże drożdże.
    Last edited by harrymartin; 2012-10-25, 09:03.
    http://ogrodzenia.like.pl/

  • #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika harrymartin Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam.
    Po przerwie letniej zatarłem kolejną warkę. Zawsze starałem się dodawać drożdży w postaci gęstwy wtedy fermentacja pojawiała się po kilku godzinach. Tym razem ze względu na długą przerwę nie miałem własnej gęstwy. Dlatego dodałem drożdży suchych Danstar Nottingham i po 24 godzinach nie mam żadnych oznak fermentacji drożdże kupiłem wiosną termin przydatności 02. 2013. Producent podaję żeby przechowywać je w temperaturze 5-10 C. Ja swoje trzymałem piwnicy ale tam temperatura dochodziła latem do 20 C. Moje pytanie jest takie czy poczekać jeszcze czy załatwiać na gwałt świeże drożdże.
    Jaką temperaturę miała brzeczka przed zadaniem drożdży?
    W jakiej temperaturze jest teraz browar?
    Czy napowietrzyłeś brzeczkę?
    Wstaw fermentator w cieplejsze miejsce i zamieszaj łyżką, aby się napowietrzyło trochę.

    Comment

    • bogdan62
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.10
      • 173

      #3
      Największe grzechy przy zadawaniu drożdży suchych to rozsypanie ich po brzeczce bez uwodnienia, a jak przy tym jest słabe napowietrzenie brzeczki to kłopot gotowy. Z mojej praktyki wynika, że bez wzgledu na sposób przechowywania, drozdże uwodnione i dobrze napowietrzona brzeczka dają poprawną fermentacje. Inaczaj należy postępować z drożdżami przetermionowanymi, tu nie zawsze konieczny, ale gwarantująścy bezpieczeństwo jest starter. Drożdże suche wykazują nadzwyczajną odporość, najstarsze przeterminowane o 2,5 roku drożdże przechowywane w temperaturze pokojowej przeprowadziły mi bdb fermentację, oczywiście był startewr. Nie podałeś sposobu zadania drożdży i napowietrzenia (natlenienia) brzeczki, a tu dopatrywałbym się problemów.

      Comment

      • harrymartin
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.12
        • 14

        #4
        Fermentacja ruszyła > po tym jak przeniosłem fermentor w okolice grzejnika. Drożdże przed podaniem rozpuściłem w ciepłej wodzie i potrzymałem 30 min. według instrukcji. Teraz brzeczka stoi w temperaturze wyżej niż zaleca producent drożdży ale pracje mocno to niech stoi. Dzięki za rady.
        http://ogrodzenia.like.pl/

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Jak za ciepło, to kac będzie.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          Przetwarzanie...
          X