Zastanawiam się nad zakupem tylko jednego opakowania drożdży Safbrew S-33 do zestawów słodowych Koelsch, Alt i Witbier ze sklepu CP.
Zamierzam robić warki w kolejnych tygodniach i wykorzystywać te same drożdże do kolejnej warki. Nie mam w tym żadnego doświadczenia stąd mam 2 pytania:
1) Czy jest istotna kolejność tych warek (ze swojej strony rozważam zaczęcie od Witbiera, potem Koelsch a na koniec Alta)?
2) Jak technicznie należy to wykonać?
Zakładam że powinienem po zlaniu wcześniejszej warki na cichą zebrać z dna pozostałe drożdże (najlepiej czysto, bez młodego piwa choć nie jest to krytyczne) np. do szklanki i przetrzymać je ew. w lodówce jeżeli kolejną warkę zamierzam robić następnego dnia (być może pod jakimś przykryciem albo w szczelnej/wyjałowionej butelce)
Proszę o komentarz
Zamierzam robić warki w kolejnych tygodniach i wykorzystywać te same drożdże do kolejnej warki. Nie mam w tym żadnego doświadczenia stąd mam 2 pytania:
1) Czy jest istotna kolejność tych warek (ze swojej strony rozważam zaczęcie od Witbiera, potem Koelsch a na koniec Alta)?
2) Jak technicznie należy to wykonać?
Zakładam że powinienem po zlaniu wcześniejszej warki na cichą zebrać z dna pozostałe drożdże (najlepiej czysto, bez młodego piwa choć nie jest to krytyczne) np. do szklanki i przetrzymać je ew. w lodówce jeżeli kolejną warkę zamierzam robić następnego dnia (być może pod jakimś przykryciem albo w szczelnej/wyjałowionej butelce)
Proszę o komentarz
Comment