Safbrew S-33 do 3 kolejnych warek

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mj_p
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.12
    • 86

Safbrew S-33 do 3 kolejnych warek

Zastanawiam się nad zakupem tylko jednego opakowania drożdży Safbrew S-33 do zestawów słodowych Koelsch, Alt i Witbier ze sklepu CP.

Zamierzam robić warki w kolejnych tygodniach i wykorzystywać te same drożdże do kolejnej warki. Nie mam w tym żadnego doświadczenia stąd mam 2 pytania:
    1) Czy jest istotna kolejność tych warek (ze swojej strony rozważam zaczęcie od Witbiera, potem Koelsch a na koniec Alta)?
    2) Jak technicznie należy to wykonać?
    Zakładam że powinienem po zlaniu wcześniejszej warki na cichą zebrać z dna pozostałe drożdże (najlepiej czysto, bez młodego piwa choć nie jest to krytyczne) np. do szklanki i przetrzymać je ew. w lodówce jeżeli kolejną warkę zamierzam robić następnego dnia (być może pod jakimś przykryciem albo w szczelnej/wyjałowionej butelce)

Proszę o komentarz
    Janusz

Januszowy Browar
  • Komar_Pafnucy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.08
    • 1114

Chcesz oszczędzać na najtańszych drożdżach z oferty?
    Ma to sens? Mnie by się nie chciało...

Multitap Crawl
    Multitap Crawl na Facebook

"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
    Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

Comment

• mj_p
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.12
      • 86

Raczej to nie oszczędność a chęć poeksperymentowania (dotychczas używałem suchych i właściwie po fermentacji lądowały one w kanalizacji). Chciałbym zacząć coś kombinować a te drożdże znam i pasują one do wszystkich 3 przepisów.

Są jeszcze Danstar Nottingham, które nie są wymienione dla Witbiera (na pewno droższe ). Nie znam ich. Ew. mógłbym spróbować z nimi wykorzystując do dwóch Warek a do WitBiera dobrać coś osobno (temat do zastanowienia).
      Janusz

Januszowy Browar

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy Wyświetlenie odpowiedzi
        Chcesz oszczędzać na najtańszych drożdżach z oferty?
        Ma to sens? Mnie by się nie chciało...
        Jeśli najtańsze to nie odzyskujemy?
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• Komar_Pafnucy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.08
          • 1114

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          Jeśli najtańsze to nie odzyskujemy?
          Jeśli odzyskujemy, to nie czytamy ze zrozumieniem?

Jak odzyskujesz, to lepiej pomóż koledze.
          Ja mogę mu polecić co najwyżej skorzystanie z wyszukiwarki:

Multitap Crawl
          Multitap Crawl na Facebook

"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
          Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

Comment

Przetwarzanie...
          X