Witam.
Przymierzam się do zrobienia na szybko piwa z gotowego ekstraktu. Zamówiłem dwie puchy ekstraktu niechmielonego Jasny Bruntal 1,7 kg. Chciałbym spróbować chmielenia na zimo tylko zastanawiam się czy na zimno można chmielić chmielami goryczkowymi jak i aromatycznymi. Czy goryczkowy chmiel trzeba gotować zawsze razem z brzeczką? Powinno wyjść z dwóch puszek około 21 litrów brzeczki 12 BLG. Jaką ilością chmielu chmielić na zimo żeby nie przedobrzyć i kiedy najlepiej dodawać chmiel do brzeczki? Posiadane chmiele to goryczkowy Magnum - (szyszki) i aromatyczny Sazz Żatecki - (granulat). Dzięki za podpowiedź.
Przymierzam się do zrobienia na szybko piwa z gotowego ekstraktu. Zamówiłem dwie puchy ekstraktu niechmielonego Jasny Bruntal 1,7 kg. Chciałbym spróbować chmielenia na zimo tylko zastanawiam się czy na zimno można chmielić chmielami goryczkowymi jak i aromatycznymi. Czy goryczkowy chmiel trzeba gotować zawsze razem z brzeczką? Powinno wyjść z dwóch puszek około 21 litrów brzeczki 12 BLG. Jaką ilością chmielu chmielić na zimo żeby nie przedobrzyć i kiedy najlepiej dodawać chmiel do brzeczki? Posiadane chmiele to goryczkowy Magnum - (szyszki) i aromatyczny Sazz Żatecki - (granulat). Dzięki za podpowiedź.
Comment