Chmielenie na zimno ekstraktu z puchy.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • harrymartin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 14

    Chmielenie na zimno ekstraktu z puchy.

    Witam.
    Przymierzam się do zrobienia na szybko piwa z gotowego ekstraktu. Zamówiłem dwie puchy ekstraktu niechmielonego Jasny Bruntal 1,7 kg. Chciałbym spróbować chmielenia na zimo tylko zastanawiam się czy na zimno można chmielić chmielami goryczkowymi jak i aromatycznymi. Czy goryczkowy chmiel trzeba gotować zawsze razem z brzeczką? Powinno wyjść z dwóch puszek około 21 litrów brzeczki 12 BLG. Jaką ilością chmielu chmielić na zimo żeby nie przedobrzyć i kiedy najlepiej dodawać chmiel do brzeczki? Posiadane chmiele to goryczkowy Magnum - (szyszki) i aromatyczny Sazz Żatecki - (granulat). Dzięki za podpowiedź.
    http://ogrodzenia.like.pl/
  • banita12
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.10
    • 65

    #2
    Ani jedna odmiana ani druga nie jest przeznaczona do chmielenia na zimno ale możesz spróbować. Ja dałbym jednego i drugiego chmielu po 25 gr

    Comment

    • banita12
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.10
      • 65

      #3
      Strasznąbzdurę napisałem tak jak pisałem powyżej można chmielić jedynie na aromat, goryczki z tego będzie 0. Ekstrakt niechmielony musisz zagotować w ok 25 l wody i dodać chmiel na goryczkę na początku , na smak w środku gotowania i na aromat na końcu gotowania. A chmielenie na zimno podczas fermentacji cichej daje super aromat nie osiągalny podczas chmielenia :gorącego".

      Comment

      Przetwarzanie...
      X