Chmielenie na zimno ekstraktu z puchy.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • harrymartin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 14

    #1

    Chmielenie na zimno ekstraktu z puchy.

    Witam.
    Przymierzam się do zrobienia na szybko piwa z gotowego ekstraktu. Zamówiłem dwie puchy ekstraktu niechmielonego Jasny Bruntal 1,7 kg. Chciałbym spróbować chmielenia na zimo tylko zastanawiam się czy na zimno można chmielić chmielami goryczkowymi jak i aromatycznymi. Czy goryczkowy chmiel trzeba gotować zawsze razem z brzeczką? Powinno wyjść z dwóch puszek około 21 litrów brzeczki 12 BLG. Jaką ilością chmielu chmielić na zimo żeby nie przedobrzyć i kiedy najlepiej dodawać chmiel do brzeczki? Posiadane chmiele to goryczkowy Magnum - (szyszki) i aromatyczny Sazz Żatecki - (granulat). Dzięki za podpowiedź.
    http://ogrodzenia.like.pl/
  • banita12
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.10
    • 65

    #2
    Ani jedna odmiana ani druga nie jest przeznaczona do chmielenia na zimno ale możesz spróbować. Ja dałbym jednego i drugiego chmielu po 25 gr

    Comment

    • banita12
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.10
      • 65

      #3
      Strasznąbzdurę napisałem tak jak pisałem powyżej można chmielić jedynie na aromat, goryczki z tego będzie 0. Ekstrakt niechmielony musisz zagotować w ok 25 l wody i dodać chmiel na goryczkę na początku , na smak w środku gotowania i na aromat na końcu gotowania. A chmielenie na zimno podczas fermentacji cichej daje super aromat nie osiągalny podczas chmielenia :gorącego".

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • m2200
        Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
        m2200
        Cześć,

        znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

        Jak...
        2019-04-30, 16:10
      • darekd
        Schrems, Schremser Vienna I.P.
        darekd
        Browar z Dolnej Bawarii niedaleko granicy z Czechami

        https://schremser.at/produkt/schremser-vienna-ip/

        Vienna lager, do chmielenia na zimno dodano Cascade
        4,8% alk.

        Aromat - bezpośrednio po otwarciu butelki wyraźny chmiel z tonami trawy cytrynowej, po czasie...
        2024-12-05, 16:23
      • darekd
        ReCraft, [Piwne Podziemie], Lemon Sparkler
        darekd
        Pils ze skórką cytrynową. 11% ekstr., 4,9% alk.

        Chmiele: Lubelski, Motueka i Saaz. Te dwa ostatnie ponadto na zimno.

        Aroma- po otwarcie lekka cytryna, ale też jakaś dziwna syntetyczna nutka, lekki chmiel, ciut słodu
        Piana - średnia wysokość i trwałość
        ...
        2024-07-26, 22:02
      • darekd
        Hartmannsdorf [Vier Vogel Pils], Vier Vogel Pils
        darekd
        Historia wygląda tak: kilku studentów z Drezna wybrało się do Kolumbii. Nie wiadomo czy był to staż, stypendium czy praca. Sugerują jakieś badania. Każdy student wie, że nauka z alkoholem są związane nierozerwalnie. Popijając rum doszli do wniosku, że brakuje im jeszcze piwa, bo miejscowe...
        2020-08-30, 00:05
      • darekd
        BrewDog, Arcade Made
        darekd
        Double Dry Hopped DIPA (Double India Pale Ale).
        czy jak mniemam podwójne chmielenia na zimno.

        Chmiele: Citra, Mosaic i Chinook. Poza tym m.in. prażone pszenica i słód owsiany.

        8% alk.

        Aromat - chmielowy z tropikami (mango) i kokosem. Odrobina żywiczności,...
        2024-02-18, 19:17
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...