Pierwszy rozlew

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Toldogom
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.10
    • 4

    #1

    Pierwszy rozlew

    Właśnie pierwsze rozlane przeze mnie do butelek piwo powinno nadawać się do spożycia. Korzystałem z gotowego koncentratu Coopers Lager i właściwie wszystkie etapy produkcji przebiegały jak trzeba.

    Mam jednak pewien problem.
    Do tej pory otworzyłem 4 butelki, z tego w dwóch piwo było kwaśne i nie nadawało się do picia. Pozostałe były dobre - z jakby jabłkowym posmakiem, ale to już gdzieś doczytałem, że spowodowany jest on dodaniem zwykłego cukru zamiast glukozy.

    Zastanawia mnie tylko dlaczego niektóre z piw są tak kwaśne. Plastikowe butelki (tak wiem, że szkło jest lepsze - to mój pierwszy raz ) wymyłem dokładnie pirosiarczynem. Co mogło pójść nie tak?
  • Gość

    #2
    Zakażenie - część butelek mogła być źle umyta/zdezynfekowana.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10813

      #3
      Owocowy posmak może być od zbyt wysokiej temp podczas fermentacji, piro jest do dezynfekcji a nie do mycia
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Toldogom
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.10
        • 4

        #4
        Dzięki za odpowiedzi.

        Może faktycznie nie użyłem pirosiarczynu jak trzeba - myłem butelki w jego roztworze.

        Jeśli chodzi o temperaturę, to pierwsza fermentacja w pojemniku odbywała się w temperaturze 22-25 stopni., po rozlaniu do butelek utrzymywała się na takim samym poziomie. Czy to faktycznie za dużo?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10813

          #5
          To temp otoczenia?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Toldogom
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.10
            • 4

            #6
            Jeśli chodzi o fermentację burzliwą, to podałem pomiar z termometru na pojemniku. Jeśli chodzi o temperaturę po rozlaniu do butelek, to podałem już temperaturę otoczenia.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • dadek
              Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
              dadek
              Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
              2024-11-19, 05:20
            • dadek
              Rumianek, Południowa 14, Browar Za Miastem
              dadek
              19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
              2022-12-02, 02:29
            • dadek
              Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
              dadek
              Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
              2022-09-23, 00:52
            • Serokomlak
              Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
              Serokomlak
              Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

              „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
              Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
              2024-11-03, 02:56
            • RomaNzRumunii
              Pierwszy brewkit fermentacja cicha
              RomaNzRumunii
              Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
              2021-01-25, 21:25
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...