Pierwszy rozlew

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Toldogom
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.10
    • 4

    Pierwszy rozlew

    Właśnie pierwsze rozlane przeze mnie do butelek piwo powinno nadawać się do spożycia. Korzystałem z gotowego koncentratu Coopers Lager i właściwie wszystkie etapy produkcji przebiegały jak trzeba.

    Mam jednak pewien problem.
    Do tej pory otworzyłem 4 butelki, z tego w dwóch piwo było kwaśne i nie nadawało się do picia. Pozostałe były dobre - z jakby jabłkowym posmakiem, ale to już gdzieś doczytałem, że spowodowany jest on dodaniem zwykłego cukru zamiast glukozy.

    Zastanawia mnie tylko dlaczego niektóre z piw są tak kwaśne. Plastikowe butelki (tak wiem, że szkło jest lepsze - to mój pierwszy raz ) wymyłem dokładnie pirosiarczynem. Co mogło pójść nie tak?

  • #2
    Zakażenie - część butelek mogła być źle umyta/zdezynfekowana.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Owocowy posmak może być od zbyt wysokiej temp podczas fermentacji, piro jest do dezynfekcji a nie do mycia
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Toldogom
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.10
        • 4

        #4
        Dzięki za odpowiedzi.

        Może faktycznie nie użyłem pirosiarczynu jak trzeba - myłem butelki w jego roztworze.

        Jeśli chodzi o temperaturę, to pierwsza fermentacja w pojemniku odbywała się w temperaturze 22-25 stopni., po rozlaniu do butelek utrzymywała się na takim samym poziomie. Czy to faktycznie za dużo?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          To temp otoczenia?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Toldogom
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.10
            • 4

            #6
            Jeśli chodzi o fermentację burzliwą, to podałem pomiar z termometru na pojemniku. Jeśli chodzi o temperaturę po rozlaniu do butelek, to podałem już temperaturę otoczenia.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X