gar 30l czy lodówka?? Jak zacierać.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ejchudzik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.06
    • 28

    gar 30l czy lodówka?? Jak zacierać.

    Witam koleżanki i kolegów ,
    Po udanej( po części dzięki temu forum, a w szczególności Marusi ) próbie z browarkiem domowym (IPA z brew-kita). Postanowiłem zrobić krok dalej i spróbować zacierania. na początek Pale Ale II 12º BLG
    Zakupy porobione i teraz zastanawiam się jak zacierać tzn:
    opcja 1 Zacierać w 30l garze wsypując śrutę do około 11l wody 66*C, ustalić na 62 +/-1*C i wytrzymać w tej temperaturze 30min(podgrzewając na kuchence w momencie opadania temperatury-nie wiem czy trudno będzie utrzymać tą temperatur).
    Następnie podgrzanie do 72 +/- 1 *C i wytrzymanie 30min lub do negatywnej próby jodowej. Podgrzanie do 78*C i przelanie do fermentatora z filtrem "usiedzenie" się młoda i wysładzanie.
    opcja 2 Zacieranie infuzyjne w lodówce turystycznej z kranikiem i filtrem. Do Lodówki wlać wodę okolo 10 l i ustalić temperaturę na 72*C następnie wsypać słody i ustalić temp na 68*C i w tej temperaturze pozostawiamy na 1,5h lub do negatywnej próby jodowej. Zakres w jakim zamierzam zacierać to 65-68 *C (nie wiem jak trudno utrzymać w lodówce turystycznej taką temp.)
    opcja 3) to tak jak w opcji 2 tylko zgodnie z instrukcją wsypuje zasyp do wody o temp 55*C i robię przerwę białkową nie dłużej niż 10 min następnie podgrzewam do 68*C i dalej jak punkt wyżej.

    I teraz moje pytanie do doświadczonych forumowiczów która z opcji wydaje się wam najkorzystniejsza??
    Mam niebywałego "pietra" przed pierwszym zacieraniem sporo czytam i mam coraz więcej dylematów. Wiem też że jak zacznę to już poleci, tylko chciałbym się dobrze przygotować. Pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Proponuję garnek, łatwiej korygować temp.Zacier ma pewną bezwładność termiczną, często nie trzeba dogrzewać
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #3
      Proponuje lodówke. Ustawiasz temperature raz i masz 60-90 minut wolnego.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • ejchudzik
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.06
        • 28

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
        Proponuje lodówke. Ustawiasz temperature raz i masz 60-90 minut wolnego.
        a z przerwą białkową czy od razu na 68*C?
        i czy podnosić do 78 po negatywnej próbie jodowej czy od razu filtrować?

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #5
          A tu zobacz "zacieranie na lenia"
          Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ejchudzik Wyświetlenie odpowiedzi
            a z przerwą białkową czy od razu na 68*C?
            i czy podnosić do 78 po negatywnej próbie jodowej czy od razu filtrować?
            Lodówka raczej jednotemperaturowo
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ejchudzik Wyświetlenie odpowiedzi
              ... przed pierwszym zacieraniem sporo czytam i mam coraz więcej dylematów.
              Przy pierwszym zacieraniu (ja tak robie od lat, ale warze tylko ale), czym mniej skomplikowane zacieranie tym lepiej dla ciebie i piwa, które warzyć. Proponowałbym zatem zacieranie 68*C przez 90 minut w wodzie w ilosci 3L wody na 1kg słodu. Bez podnoszenia temperatury do 78*C. Po prostu po półtora godziny zacznij filtracje.
              Sugerowałbym również wysładzanie na raty, a nie ciągłe. Mniej na początku można zepsuć.
              Last edited by Makaron; 2012-10-31, 22:56.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • ejchudzik
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.06
                • 28

                #8
                Wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi.
                Mam jeszcze jeden dylemat. jak wygląda sprawa napowietrzania brzeczki przed chmieleniem? czy przelewanie z gara do fermentatora nie napowietrzy zacieru i czy powinno się w tym etapie napowietrzać czy dopiero po przestudzeniu przed zadaniem drożdży?

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #9
                  Możesz delikatnie przelać rondelkiem
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #10
                    O napowietrzenie zacieru to akurat najmniej bym się martwił na Twoim miejscu. Najpierw zatrzyj, potem dobrze odfiltruj i nachmiel, a na koniec czysto przefermentuj. I tak ze 20 razy, potem przyjdzie czas na martwienie się o duperele.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X