gar 30l czy lodówka?? Jak zacierać.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ejchudzik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.06
    • 28

    #1

    gar 30l czy lodówka?? Jak zacierać.

    Witam koleżanki i kolegów ,
    Po udanej( po części dzięki temu forum, a w szczególności Marusi ) próbie z browarkiem domowym (IPA z brew-kita). Postanowiłem zrobić krok dalej i spróbować zacierania. na początek Pale Ale II 12º BLG
    Zakupy porobione i teraz zastanawiam się jak zacierać tzn:
    opcja 1 Zacierać w 30l garze wsypując śrutę do około 11l wody 66*C, ustalić na 62 +/-1*C i wytrzymać w tej temperaturze 30min(podgrzewając na kuchence w momencie opadania temperatury-nie wiem czy trudno będzie utrzymać tą temperatur).
    Następnie podgrzanie do 72 +/- 1 *C i wytrzymanie 30min lub do negatywnej próby jodowej. Podgrzanie do 78*C i przelanie do fermentatora z filtrem "usiedzenie" się młoda i wysładzanie.
    opcja 2 Zacieranie infuzyjne w lodówce turystycznej z kranikiem i filtrem. Do Lodówki wlać wodę okolo 10 l i ustalić temperaturę na 72*C następnie wsypać słody i ustalić temp na 68*C i w tej temperaturze pozostawiamy na 1,5h lub do negatywnej próby jodowej. Zakres w jakim zamierzam zacierać to 65-68 *C (nie wiem jak trudno utrzymać w lodówce turystycznej taką temp.)
    opcja 3) to tak jak w opcji 2 tylko zgodnie z instrukcją wsypuje zasyp do wody o temp 55*C i robię przerwę białkową nie dłużej niż 10 min następnie podgrzewam do 68*C i dalej jak punkt wyżej.

    I teraz moje pytanie do doświadczonych forumowiczów która z opcji wydaje się wam najkorzystniejsza??
    Mam niebywałego "pietra" przed pierwszym zacieraniem sporo czytam i mam coraz więcej dylematów. Wiem też że jak zacznę to już poleci, tylko chciałbym się dobrze przygotować. Pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10810

    #2
    Proponuję garnek, łatwiej korygować temp.Zacier ma pewną bezwładność termiczną, często nie trzeba dogrzewać
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #3
      Proponuje lodówke. Ustawiasz temperature raz i masz 60-90 minut wolnego.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • ejchudzik
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.06
        • 28

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
        Proponuje lodówke. Ustawiasz temperature raz i masz 60-90 minut wolnego.
        a z przerwą białkową czy od razu na 68*C?
        i czy podnosić do 78 po negatywnej próbie jodowej czy od razu filtrować?

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #5
          A tu zobacz "zacieranie na lenia"
          Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10810

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ejchudzik
            a z przerwą białkową czy od razu na 68*C?
            i czy podnosić do 78 po negatywnej próbie jodowej czy od razu filtrować?
            Lodówka raczej jednotemperaturowo
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ejchudzik
              ... przed pierwszym zacieraniem sporo czytam i mam coraz więcej dylematów.
              Przy pierwszym zacieraniu (ja tak robie od lat, ale warze tylko ale), czym mniej skomplikowane zacieranie tym lepiej dla ciebie i piwa, które warzyć. Proponowałbym zatem zacieranie 68*C przez 90 minut w wodzie w ilosci 3L wody na 1kg słodu. Bez podnoszenia temperatury do 78*C. Po prostu po półtora godziny zacznij filtracje.
              Sugerowałbym również wysładzanie na raty, a nie ciągłe. Mniej na początku można zepsuć.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2012-10-31, 23:56.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • ejchudzik
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.06
                • 28

                #8
                Wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi.
                Mam jeszcze jeden dylemat. jak wygląda sprawa napowietrzania brzeczki przed chmieleniem? czy przelewanie z gara do fermentatora nie napowietrzy zacieru i czy powinno się w tym etapie napowietrzać czy dopiero po przestudzeniu przed zadaniem drożdży?

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10810

                  #9
                  Możesz delikatnie przelać rondelkiem
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #10
                    O napowietrzenie zacieru to akurat najmniej bym się martwił na Twoim miejscu. Najpierw zatrzyj, potem dobrze odfiltruj i nachmiel, a na koniec czysto przefermentuj. I tak ze 20 razy, potem przyjdzie czas na martwienie się o duperele.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • dadek
                      Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                      dadek
                      Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                      2024-11-19, 05:20
                    • Javox
                      Amber, Mewa
                      Javox
                      Pils Bałtycki z alko 5.7%

                      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                      Lacing - trochę było.
                      Gaz - średni.
                      Barwa - złoto.
                      Aromat - mineralność i słód.
                      Smak - słodkawe i zbożowość, lekka trawiastość, start lekka piwnica, nuty ziołowe,...
                      2025-03-17, 18:25
                    • dadek
                      Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
                      dadek
                      Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
                      2025-02-12, 03:28
                    • darekd
                      Moon Lark (Moon Lark & Mazák), Doušek
                      darekd
                      Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.

                      Ekstr. 12%
                      Alk. 5,1%

                      Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák

                      Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:

                      https://moonlark.pl/beers/dousek


                      Aromat - lekki,...
                      2024-12-21, 02:29
                    • etman
                      2024.10.31, czwartek - sklep nieczynny
                      etman
                      W wigilię Wszystkich Świętych, tj. czwartek 31.10 mamy nieczynne i nie wysyłamy paczek (dotarłyby najwcześniej w poniedziałek).

                      Jeśli potrzebujesz czegoś pilnie potencjalnie jeszcze przed weekendem, to zamówienie i wybrana opcja pobranie / szybki przelew do godz. 9:00 w środę...
                      2024-10-29, 22:44
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...