Pierwsza własna receptura - APA

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • alterbeer
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.09
    • 138

Pierwsza własna receptura - APA

Do tej pory uwarzyłem kilka piw (wszystkie były to gotowe zestawy lub receptury innych) z zacieraniem.

Chciałbym uwarzyć coś swojego (co będzie mi smakować), prostego (jak najmniej składników) i chcę zrobić coś w stylu jasnego dobrze nachmielonego APA.

Czy taki zestaw ma rację bytu (na ok 20 litrów piwa):

- słód pilzneński 5kg (a może jednak lepiej słód pale ale, chociaż ten drugi jest trochę ciemniejszy?)
    - drożdże US-05
    - chmiel simcoe 150g (4x25g w czasie gotowania i 50g do chmielenia na zimno)

Dzięki z góry za opinie

Related Topics

Collapse

• grodek
    Pracownia słodowo-chmielowa
    grodek
    Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek ), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję....
    2017-09-14, 16:36
  • dadek
    Czechy, Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
    dadek
    Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
    2023-05-16, 00:44
  • darekd
    Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
    darekd
    Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
    ...
    2023-02-07, 23:16
  • dadek
    Czechy, Potštejn, Na Brnou 394, Pivovar Clock/Fenetra
    dadek
    Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
    Taka...
    2022-02-28, 03:41
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-22, 23:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...