Witam
Zamierzam sporządzić swoją 3 warkę. Jako że nie mam możliwości sporządzać piwka metodą zacierania dlatego korzystam z gotowców.
Cały proces fermentacji zachodzi u mnie w piwnicy . i przy 2 pierwszych warkach nie było żadnego problemu bo temperatura pomieszczenia w piwnicy wynosiła około 19 st.
Teraz jednak temperatura spadła do około 15 stopni.
Warzyłem Coopersa European Lager i Coppersa Irish Stout
Stąd moje pytanie czy przy temp 15-16 stopni fermentacja w ogóle się rozpocznie ?
Jeśli nie to czy mógłby mi ktoś podsunąć nazwy brewkitów w których fermentacja może odbywac się w innych temperaturach?
Dziękuję z góry za odpowiedzi...
Zamierzam sporządzić swoją 3 warkę. Jako że nie mam możliwości sporządzać piwka metodą zacierania dlatego korzystam z gotowców.
Cały proces fermentacji zachodzi u mnie w piwnicy . i przy 2 pierwszych warkach nie było żadnego problemu bo temperatura pomieszczenia w piwnicy wynosiła około 19 st.
Teraz jednak temperatura spadła do około 15 stopni.
Warzyłem Coopersa European Lager i Coppersa Irish Stout
Stąd moje pytanie czy przy temp 15-16 stopni fermentacja w ogóle się rozpocznie ?
Jeśli nie to czy mógłby mi ktoś podsunąć nazwy brewkitów w których fermentacja może odbywac się w innych temperaturach?
Dziękuję z góry za odpowiedzi...
Comment