Temperatura fermentacji - wątpliwości

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Wyjdzie ci piwo mało lagerowe. Lagery fernetuje się w temperaturze znacznie niższej, ok. 10 C. Ale jeśli drożdże masz z zestawu, to i tak masz lagera górnej fermentacji. Nie zaszkodzi, ale otrzymasz piwo zbliżone do ale.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
    Po fermentacji w mieszkaniu (23 st.) zabutelkuj i zostaw w tej samej temp. lub trochę wyższej aby piwo dofermentowało i nagazowało się. Łatwo to to sprawdzić - otworzysz np. po 3,5,7 dniach po jednej butelce i będziesz obserwował różnicę w nagazowaniu...
    Jest prostsza metoda. Nalej jedno piwo do butelki PET. Może byc nawet mała, półlitrowa po Coli. Pomacaj codziennie butelkę, jak będzie twarda, to znaczy że piwo jest nagazowane. Nawet nie trzeba odkręcać.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X