Witam wszystkich forumowiczów!
Przymierzam się właśnie do nastawienia swojej pierwszej warki. W tym celu zakupiłem koncentrat słodu Coopers European Lager oraz kilogram słodu jęczmiennego w proszku, który ma zastąpić cukier w trakcie fermentacji. Mój problem jest następujący: posiadam w domu jedynie dwa gąsiory do wina o objętościach 15l i 10l. Wg instrukcji owego brew kita powinienem nastawić 23l piwa, co daje po jednym litrze wolnej objętości w owych gąsiorach w przypadku podzielenia brzeczki na dwie części. Nie wiem jednak czy to nie będzie za mało dla powstającej w trakcie fermentacji piany. Jak wcześniej wspominałem, nigdy piwa nie warzyłem, więc nie wiem ile jej [piany] będzie. Co o tym myślicie? Powinienem zakupić pojemnik fermentacyjny o większej objętości, czy te 25l gąsiorów wystarczy? Czy może np. mogę zmniejszyć objętość całości do 22l i wtedy po 1,5l wolnej objętości to już będzie wystarczająca ilość? Trochę się przeraziłem, bo w instrukcji jest napisane, że powinienem posiadać pojemnik fermentacyjny o objętości 30 - 34l.
Z góry dziękuję za pomoc
Przymierzam się właśnie do nastawienia swojej pierwszej warki. W tym celu zakupiłem koncentrat słodu Coopers European Lager oraz kilogram słodu jęczmiennego w proszku, który ma zastąpić cukier w trakcie fermentacji. Mój problem jest następujący: posiadam w domu jedynie dwa gąsiory do wina o objętościach 15l i 10l. Wg instrukcji owego brew kita powinienem nastawić 23l piwa, co daje po jednym litrze wolnej objętości w owych gąsiorach w przypadku podzielenia brzeczki na dwie części. Nie wiem jednak czy to nie będzie za mało dla powstającej w trakcie fermentacji piany. Jak wcześniej wspominałem, nigdy piwa nie warzyłem, więc nie wiem ile jej [piany] będzie. Co o tym myślicie? Powinienem zakupić pojemnik fermentacyjny o większej objętości, czy te 25l gąsiorów wystarczy? Czy może np. mogę zmniejszyć objętość całości do 22l i wtedy po 1,5l wolnej objętości to już będzie wystarczająca ilość? Trochę się przeraziłem, bo w instrukcji jest napisane, że powinienem posiadać pojemnik fermentacyjny o objętości 30 - 34l.
Z góry dziękuję za pomoc
Comment