Ile piwa z jednej paczki drożdży?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • renegade
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.10
    • 10

    Ile piwa z jednej paczki drożdży?

    Witam serdecznie!

    Mam jedno szybkie pytanie. Będę zacierał pierwszą warkę. Mam drożdże Brewferm do górnej fermentacji i widzę na opakowaniu, że są przeznaczone na 10l piwa, a zestaw słodu mam na 12,5l.
    Czy fermentacja przebiegnie prawidłowo na tej jednej paczce drożdży przy nastawie 12,5l?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    Spokojnie przejedzą, uwodnij i będzie OK
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • renegade
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.10
      • 10

      #3
      Dzięki za odpowiedź. A tak na wszelki wypadek, ile maksymalnie udźwigną takie drożdże przeznaczona na 10l? 15l da radę czy to już będzie za dużo towaru?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        Myślę że 40 też pociągną
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • renegade
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.10
          • 10

          #5
          Mam kolejny dylemat nt. pierwszego warzenia. Nie będę zakładał już kolejnego tematu, poleci w tym ;-)
          Mam zestaw słodów i recepturę do niego:
          BELGIAN PALE ALE 13 blg na 25litrów
          Słody: Pale Ale 4,25kg, Abbey 0,5 kg, Monachijski I 0,5 kg,
          Melanoidynowy 40 0,25kg
          Chmiele: Saaz 56g, Styrian Goldings 37g

          ZACIERANIE:
          Do 16L wody w temp ok. 65˚C wsypać ześrutowane słody. Zacierać
          w temp. 63-61˚C przez 30 minut następnie w temp. 73˚C 40 min,
          78˚C 5min
          Wysładzać 15L wody w temp. 75˚C

          GOTOWANIE:
          70 Minut
          Chmiel Saaz 56g po 10min od rozpoczęcia gotowania
          Chmiel Styrian Goldings 37g po 55 minutach gotowania

          Z powodu ograniczeń sprzętowych, chce zrobić z tego 2 warki po 12,5l. Nie wiem tylko ile w takim wypadku wody przeznaczyć na 1 warkę, bo czy będę warzył 25 czy 12,5l to wody i tak powinna odparować podobna ilość? W takim wypadku nie mogę podzielić wody z przepisu na pół, tylko powinienem dać więcej. Tylko o ile więcej?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #6
            Podziel na połowę, pierwszą warke potraktuj jako poznanie swojego sprzętu
            Wybierasz się jutro do Poznania?
            Last edited by anteks; 2012-11-09, 22:26.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • renegade
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.10
              • 10

              #7
              Zrobię tak jak radzisz.
              Co do Poznania to chciałem przyjechać, jednak nie dam rady niestety.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #8
                W tym miesiącu będzie jeszcze pokaz warzenia w Setce
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • renegade
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.10
                  • 10

                  #9
                  Do Setki już się wybieram od jakiegoś czasu, ale praca w systemie ciągłym mi to skutecznie utrudnia ;-) Kiedy dokładnie będzie to warzenie w Setce? Na profilu facebookowym jeszcze nic nie ma.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10769

                    #10
                    Jak dojrzeje IPA z poprzedniego warzenia
                    mam ten sam problem z tym systemem pracy
                    Last edited by anteks; 2012-11-09, 23:22.
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • renegade
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.10
                      • 10

                      #11
                      Wystarczy śledzić profil facebookowy Setki?

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X