Kwestia dezynfekcji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krejn
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.07
    • 102

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Są tacy co rozpoznają skąd pochodził chmiel, a co dopiero w czym płukałeś sprzęt
    Może i są, ale na pewno nie wyczuje apteki po piro. Nie ma żadnych powiązań fizykochemicznych między piro a fenolami czy chlorofenolami.
    What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #32
      Co z tego? Pozostają sole sodu, które mają niekorzystny wpływ na piwo. A poza tym wypada uczyć porządku, a nie dziadostwa. To, że tobie nie chce się płukać butelek nie oznacza, że powinieneś tego uczyć innych.

      Comment

      • Krejn
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2012.07
        • 102

        #33
        Po pierwsze, skąd wiesz co pozostaje w butelce po kilku kroplach piro? Badałeś? Po drugie, jeśli zaczynasz się mądrzyć to podawaj konkrety, bo "niekorzystny wpływ" to pusty frazes. Po trzecie, nie uczę dziadostwa, a dzielę się swoim zdaniem. Jak chcesz to płucz sobie butelki, ale nie próbuj wciskać ciemnoty, że pominięcie tej czynności to piwowarska herezja. Zainteresowany sam zdecyduje, co będzie dla niego najlepsze.

        P.S. Mój poprzedni post został przesunięty, więc jeszcze raz ustosunkowuję się do tego tematu.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Krejn; 2013-02-02, 18:37.
        What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • Czarny1975
          Czas chłodzenia brzeczki
          Czarny1975
          Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

          Czy (i jaki) wpływ...
          2017-09-26, 08:50
        • wpadzio
          Panevėžio, Dundulis Devyniaragio
          wpadzio
          Devyniaragio to piwo w bardzo mało znanym u nas stylu braggot, z pograniczna piw i miodów pitnych. Do brzeczki poza słodem i chmielem dodaje się miodu, i co ciekawe, tego miodu może być nawet więcej niż słodu. Geolokalizacja takiego stylu absolutnie nie dziwi, wszak Litwa to kolebka miodosytnictwa....
          2019-05-03, 19:37
        • darekd
          Celestial Beerworks, Jerzy
          darekd
          Browar z Dallas w Teksasie.

          Piwo opisane jako "A fine polish Lager"

          5% alk.
          Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka

          Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...
          2025-02-05, 02:24
        • Petitpierre
          Moon Lark, Fences
          Petitpierre
          CDA, 6,9vol, też 4 chmiele, też z Lidl'a. Pierwsza kwestia kolor, piwo jest ciemno-bursztynowe, ani dark ani tym bardziej black! W zapachu żywiczne, ale troszkę kwaśne, czekolada hartowana, fondant, mleko z kawą, nawet w nucie dolnej więcej mleka i niestety tej kwaśności. W smaku bardzo wodnisty...
          2025-01-18, 09:26
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...