Wydaje mi się, że ręką dostarczę do wcześniej przegotowanej wody miliony drobnoustrojów mogących zniweczyć w podstępny sposób moją kilkugodzinną pracę. Zamieszanie kubkiem nie zawsze działa - drożdże są dużo bardziej gęste niż woda i nie chcą tak łatwo się unosić.
Kwestia dezynfekcji
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika acjon Wyświetlenie odpowiedziJa zawsze próbkę pobieram chochelką która wcześniej traktuje wrzątkiem, ale zawsze mam problem z przelaniem na cichą, wypróbuje twój sposób z zanurzeniem wężyka.
Comment
-
-
-
Mam pytanie odnosnie czekania na wyschniecie elementow po dezynfekcji(piro, oxy). Czy dopuszczalna jest praca przy pozostawionych kropelkach (niewiele ) w wezyku czy fermentorze. Czy te sprzety maja byc wysuszone do konca?Last edited by yoxik; 2012-11-20, 12:26.Również tutaj
https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/
Comment
-
-
ja nie czekam po dezynfekcji OXI - ilość kropelek w stosunku do 20 litrów piwa jest znikoma. Po za tym dezynfekuje się butelki i niektórzy nie czekają tylko do mokrych wlewają piwo i jest podobno jest OK. Aczkolwiek są osoby co wyczuwają w butelkach aptekę. Także kropelkami się nie przejmuj wcale.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoxik Wyświetlenie odpowiedziMam pytanie odnosnie czekania na wyschniecie elementow po dezynfekcji(piro, oxy). Czy dopuszczalna jest praca przy pozostawionych kropelkach (niewiele ) w wezyku czy fermentorze. Czy te sprzety maja byc wysuszone do konca?
czekając na wyschnięcie na zdezynfekowanych przedmiotach osiadają bakterie z powietrza
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzipo piro czy oxy trzeba płukać, więc jak wypłuczesz zwykłą wodą, to nie musisz
czekając na wyschnięcie na zdezynfekowanych przedmiotach osiadają bakterie z powietrza
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziUżywając piro i oxy NIE trzeba płukać!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dobrzanek Wyświetlenie odpowiedziczyli mam wypłukać butelki czy nie? ze środków do dezynfekcji mam piro i biedronkowe oxi
Ale można poczytać, opinie na forach o tym, że niektórzy wyczuwają posmak apteki po piro w piwie. Poszukaj o tym na piwo.org
Dlatego ja nie dezynfekuje butelek tylko po umyciu pakuje do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach (piekarnik nagrzewa mi się z butelkami do 10 minut).
Dezynfekuje OXI tylko fermentor, wężyki, kranik i inne szpeja - oczywiście ich nie płucze po OXI bo ilość brzeczki w stosunku do ilości środka pozostałego na sprzęcie jest minimalna.
Comment
-
-
Nie ma co być przesadnie ostrożnym. My po piro nigdy nie płuczemy i żadnej apteki jeszcze nie było. Pewnie specjaliści twierdzący, że w przypadku braku płukania pojawia się "apteczny" posmak, to zwykli bajkopisarze, których wśród degustatorów nie brakuje.
W kwestii dekantacji rurką powiem tyle - wyparzanie wodą zdaje egzamin. Nie trzeba być przesadnie ostrożnym, bo nie każdy kontakt brzeczki ze światem zewnętrznym to od razu zakażenie. W każdym razie bez paniki, warzenie ma sprawiać przyjemność, a nie stresowaćWhat's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?
Comment
-
Comment