Kwestia dezynfekcji

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • copytko
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.01
    • 46

Wydaje mi się, że ręką dostarczę do wcześniej przegotowanej wody miliony drobnoustrojów mogących zniweczyć w podstępny sposób moją kilkugodzinną pracę. Zamieszanie kubkiem nie zawsze działa - drożdże są dużo bardziej gęste niż woda i nie chcą tak łatwo się unosić.

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

Nie mówię że masz im paluchy wkładać, dotknij szklankę i porównaj
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• LeoxxX
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.03
        • 224

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika acjon Wyświetlenie odpowiedzi
        Ja zawsze próbkę pobieram chochelką która wcześniej traktuje wrzątkiem, ale zawsze mam problem z przelaniem na cichą, wypróbuje twój sposób z zanurzeniem wężyka.
        Zawsze gdy przelewam piwo z jednego pojemnika do drugiego robię to porostu na raz. Wielkie chlup i już piwo jest przelane. Na razie nie miałem nigdy żadnej infekcji, odpukać

Comment

• wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Anteks
          Jeśli już to nr2 i do paszczu
          Przedtem nie zapomnij zdezynfekować paszczu spirytusem Tylko może nie tym od wschodnich braci jak radzi Wojmat, bo potem nie będziesz widział gdzie wsadzić wężyk.
          Last edited by wogosz; 2012-11-20, 12:06.

Comment

• yoxik
            Porucznik Browarny Tester
            • 2012.10
            • 427

Mam pytanie odnosnie czekania na wyschniecie elementow po dezynfekcji(piro, oxy). Czy dopuszczalna jest praca przy pozostawionych kropelkach (niewiele ) w wezyku czy fermentorze. Czy te sprzety maja byc wysuszone do konca?
            Last edited by yoxik; 2012-11-20, 12:26.
            Również tutaj
            https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

Comment

• longmen
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.11
              • 68

ja nie czekam po dezynfekcji OXI - ilość kropelek w stosunku do 20 litrów piwa jest znikoma. Po za tym dezynfekuje się butelki i niektórzy nie czekają tylko do mokrych wlewają piwo i jest podobno jest OK. Aczkolwiek są osoby co wyczuwają w butelkach aptekę. Także kropelkami się nie przejmuj wcale.

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoxik Wyświetlenie odpowiedzi
                Mam pytanie odnosnie czekania na wyschniecie elementow po dezynfekcji(piro, oxy). Czy dopuszczalna jest praca przy pozostawionych kropelkach (niewiele ) w wezyku czy fermentorze. Czy te sprzety maja byc wysuszone do konca?
                po piro czy oxy trzeba płukać, więc jak wypłuczesz zwykłą wodą, to nie musisz
                czekając na wyschnięcie na zdezynfekowanych przedmiotach osiadają bakterie z powietrza

Comment

• mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                  po piro czy oxy trzeba płukać, więc jak wypłuczesz zwykłą wodą, to nie musisz
                  czekając na wyschnięcie na zdezynfekowanych przedmiotach osiadają bakterie z powietrza
                  Używając piro i oxy NIE trzeba płukać!

Comment

• dobrzanek
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2012.12
                    • 9

czyli mam wypłukać butelki czy nie? ze środków do dezynfekcji mam piro i biedronkowe oxi

Comment

• Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                      Używając piro i oxy NIE trzeba płukać!
                      A niby dlaczego? Przecież to roztwory soli sodu. Można sobie zniekształcić profil mineralny wody.

Comment

• longmen
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.11
                        • 68

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dobrzanek Wyświetlenie odpowiedzi
                        czyli mam wypłukać butelki czy nie? ze środków do dezynfekcji mam piro i biedronkowe oxi
                        teoretycznie producent piro i oxi pisze, że nie wymaga płukania.
                        Ale można poczytać, opinie na forach o tym, że niektórzy wyczuwają posmak apteki po piro w piwie. Poszukaj o tym na piwo.org
                        Dlatego ja nie dezynfekuje butelek tylko po umyciu pakuje do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach (piekarnik nagrzewa mi się z butelkami do 10 minut).
                        Dezynfekuje OXI tylko fermentor, wężyki, kranik i inne szpeja - oczywiście ich nie płucze po OXI bo ilość brzeczki w stosunku do ilości środka pozostałego na sprzęcie jest minimalna.

Comment

• dobrzanek
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2012.12
                          • 9

właśnie czytałam na piwo.org i też opinie podzielone. zrobię próbę i część przepłukam, część nie i zobaczymy co będzie

Comment

• Krejn
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2012.07
                            • 102

Nie ma co być przesadnie ostrożnym. My po piro nigdy nie płuczemy i żadnej apteki jeszcze nie było. Pewnie specjaliści twierdzący, że w przypadku braku płukania pojawia się "apteczny" posmak, to zwykli bajkopisarze, których wśród degustatorów nie brakuje.
                            W kwestii dekantacji rurką powiem tyle - wyparzanie wodą zdaje egzamin. Nie trzeba być przesadnie ostrożnym, bo nie każdy kontakt brzeczki ze światem zewnętrznym to od razu zakażenie. W każdym razie bez paniki, warzenie ma sprawiać przyjemność, a nie stresować
                            What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

Comment

• anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

Są tacy co rozpoznają skąd pochodził chmiel, a co dopiero w czym płukałeś sprzęt
                              Mniej książków więcej piwa

Comment

• ontario_ab
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2012.10
                                • 65

Ja nie stosuję żadnej chemii, po to porzuciłem koncerniaki by mieć naturę.

Wszystko wyparzam wrzątkiem, żadnych problemów, choć gorące przedmioty czasem nie są przyjemne dla rąk.
                                Browar Domowy Happy Alien's
                                Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

Comment

Przetwarzanie...
                                X