zacieranie na kuchence

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • meerdo
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.12
    • 42

zacieranie na kuchence

Witam,
    Nie posiadam taboretu i będę zacierał na zwykłej kuchence gazowej. Jak wygląda zacieranie na niej, chodzi mi o kwestie kontroli temperatury, np. podnoszenie jej z dajmy na to z 60 do załóżmy 75. Jest to duży problem, czy będę się musiał dużo nasilić, by dostosować odpowiednią temperaturę do danego przepisu..?
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

39 warek jechałem na starej, 12 letniej amice, która miała wypalone palniki. Przyjemne to nie było bo nigdy nie udało mi się osiągnąć książkowego +1*C/1minutę ale piwo już wypite.
    Teraz mam nową kuchenkę - kupując szukałem takiej, która ma ponad 2,5 kW mocy na najwyższym palniku - i jest to bajka. Teraz jak chcę podnieść z 65*C na 72*C to muszę przykręcać palnik, żeby nie było za szybko. Ale czy piwo będzie lepsze to się okaże

Jedyne co mogę doradzić to nie stosowanie przerwy białkowej, bo podniesienie z tej temperatury to była mordęga.

Comment

• banita12
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.10
      • 65

Nie ma najmniejszego problemu z zacieraniem na kuchence gazowej. Jedyna uciążliwość jaką widzę to długi czas oczekiwania aż brzeczka się zagotuje po wysładzaniu.

Comment

• Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banita12 Wyświetlenie odpowiedzi
        Jedyna uciążliwość jaką widzę to długi czas oczekiwania aż brzeczka się zagotuje po wysładzaniu.
        Wystarczy dorzucić elektryczną grzałkę zanurzeniową i problem znika.
        JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• banita12
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.10
          • 65

Tak, tylko ja mam grzałkę elektryczną 2000 W i jak ją wkładam do garnka to wrze tak, że mi piwo ucieka górą a jak odłączę to do momentu wrzenia mija i tak sporo czasu. Muszę chyba kupić grzałkę zanurzeniową mniejszej mocy.

Comment

• Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

Albo włączać ją na chwilę. Jak w ogóle montujesz grzałkę? Ja mam ją dokładnie na środku gara i nic mi nie ucieka. Zawiesiłem ją na drążku, bo jak wisiała na ściance garnka to miałem kuchenkę zalaną brzeczką...
            JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• banita12
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.10
              • 65

Wieszałem z boku ale spróbuje zamontować na środku. Dzięki za podpowiedź

Comment

• fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

A co na to powiecie
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                  SF...

Comment

• anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

Garnek 20l spokojnie dawał radę, kegiem 30l był problem z dogrzaniem
                    Mniej książków więcej piwa

Comment

• pawdab
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2012.07
                      • 39

Mając małe moce grzewcze można też pomyśleć o izolacji termicznej gara - ja opatulam go ekranem do kaloryferów. Dzięki temu zacier wolniej traci temperaturę i szybciej można go podgrzać do temperatury kolejnej przerwy.

Nawet mały eksperyment zrobiłem - gotowanie 25 litrów wody z ekranem i bez. Z ekranem zagotowała się 6 minut szybciej.

Do kupienia w praktikerze za bodajże 18 pln.
                      Last edited by pawdab; 2012-11-21, 11:54.

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banita12 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie ma najmniejszego problemu z zacieraniem na kuchence gazowej. Jedyna uciążliwość jaką widzę to długi czas oczekiwania aż brzeczka się zagotuje po wysładzaniu.
                        Wysładzaj do gara, który już podgrzewasz, będzie zdecydowanie szybciej.

Comment

• meerdo
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2011.12
                          • 42

między filtrowaniem myjemy gary..?

Panie Panowie, pytanie zapewne ponownie śmieszne, mimo to zapytam - przelewam zacier do fermentora z kranikiem tak by rozpocząć filtrację, po przelaniu myje gar, by do niego następnie wlać przefiltrowane piwo..?

Comment

• leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika meerdo Wyświetlenie odpowiedzi
                            Panie Panowie, pytanie zapewne ponownie śmieszne, mimo to zapytam - przelewam zacier do fermentora z kranikiem tak by rozpocząć filtrację, po przelaniu myje gar, by do niego następnie wlać przefiltrowane piwo..?
                            Jako, że gotować masz klarowną brzeczkę, to zdecydowanie tak.

Comment

• meerdo
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.12
                              • 42

Dziękuję innymi słowy uwarzy się dziś moje pierwsze piwo

Comment

Przetwarzanie...
                              X