zacieranie na kuchence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika meerdo Wyświetlenie odpowiedzi
    Dziękuję innymi słowy uwarzy się dziś moje pierwsze piwo
    Z jednej strony powodzenia!
    Z drugiej... przemyśl to dobrze, od tego nie ma odwrotu, wciąga i nie chce puścić

    Comment

    • meerdo
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.12
      • 42

      #17
      nie ma co już mysleć

      mnie już dawno wciągnęło, przygotowania trwają już od dłuższego czasu, czas przejść do rzeczy Idę więc do garów
      Raz jeszcze dziękuję
      Na pewno się podzielę efektami pierwszej warki

      Comment

      • meerdo
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.12
        • 42

        #18
        piwo lubi czystość

        ha! pozostała jednak jeszcze jedna kwestia jak w tytule - piwo lubi czystość Pytanie - czy poszczególne części mojego "browaru"(gar zacierny, dwa fermentory), mam przed warzeniem w jakiś sposób przygotować?

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #19
          A teraz tu poczytaj:

          Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • zaglob
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.03
            • 2

            #20
            a jak wygląda sprawa zacierania na kuchence elektrycznej?

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23931

              #21
              A co dokładnie chcesz wiedzieć, bo wygląda to... normalnie... stawiasz gar, odpalasz, zacierasz, chmielisz, itp
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • zaglob
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.03
                • 2

                #22
                Właściwie to interesuje mnie sprawa utrzymania temperatury. Chodzi mi o to, że po odłączeniu kuchenki elektrycznej palniki nadal są gorące i stygną powoli. Na gazówce mogę szybko odciąć ogień. Jak w praktyce wygląda zacieranie na elektrycznej? Czy na gazówce jest wygodniej?

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23931

                  #23
                  Jest to kwestia do przyzwyczajenia, musisz odpowiednio wcześniej wyłączać grzałkę. U nas przy standardowej warce 20l w garze 27l grzałka 1,8kw jeszcze podciąga temperaturę o ok. 2*C, więc wyłączamy o tyle wcześniej.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X