zacieranie na kuchence

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika meerdo
    Dziękuję innymi słowy uwarzy się dziś moje pierwsze piwo
    Z jednej strony powodzenia!
    Z drugiej... przemyśl to dobrze, od tego nie ma odwrotu, wciąga i nie chce puścić

    Comment

    • meerdo
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.12
      • 42

      #17
      nie ma co już mysleć

      mnie już dawno wciągnęło, przygotowania trwają już od dłuższego czasu, czas przejść do rzeczy Idę więc do garów
      Raz jeszcze dziękuję
      Na pewno się podzielę efektami pierwszej warki

      Comment

      • meerdo
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.12
        • 42

        #18
        piwo lubi czystość

        ha! pozostała jednak jeszcze jedna kwestia jak w tytule - piwo lubi czystość Pytanie - czy poszczególne części mojego "browaru"(gar zacierny, dwa fermentory), mam przed warzeniem w jakiś sposób przygotować?

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #19
          A teraz tu poczytaj:

          Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • zaglob
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.03
            • 2

            #20
            a jak wygląda sprawa zacierania na kuchence elektrycznej?

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24057

              #21
              A co dokładnie chcesz wiedzieć, bo wygląda to... normalnie... stawiasz gar, odpalasz, zacierasz, chmielisz, itp
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • zaglob
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.03
                • 2

                #22
                Właściwie to interesuje mnie sprawa utrzymania temperatury. Chodzi mi o to, że po odłączeniu kuchenki elektrycznej palniki nadal są gorące i stygną powoli. Na gazówce mogę szybko odciąć ogień. Jak w praktyce wygląda zacieranie na elektrycznej? Czy na gazówce jest wygodniej?

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24057

                  #23
                  Jest to kwestia do przyzwyczajenia, musisz odpowiednio wcześniej wyłączać grzałkę. U nas przy standardowej warce 20l w garze 27l grzałka 1,8kw jeszcze podciąga temperaturę o ok. 2*C, więc wyłączamy o tyle wcześniej.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • balon91
                    porada dotycząca temperatury
                    balon91
                    Witam serdecznie.
                    Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                    Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                    Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                    2021-07-10, 14:47
                  • darekd
                    Łażany, Strzegomski Lager
                    darekd
                    Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu

                    ...
                    2025-03-27, 23:59
                  • darekd
                    Browar Stu Mostów, BGM Lucid Quest
                    darekd
                    Jedno z piw uwarzonych na tegoroczną edycję Beer Geek Magnes. Kooperacja z browarem Monsters

                    "West Coast" pilsner z dekstrozą i ryżem.
                    11% ekstr.
                    5% alk.

                    Aromat - chmielowy ("multiwitaminowy mix", potem owocowy kwasek), jest jakaś niewyraźna...
                    2025-03-20, 21:09
                  • etman
                    Norweskie kveiki
                    etman
                    Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
                    • Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
                    • Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
                    https://www.browar.biz/centrumpiwowa...rmentacja/kvei...
                    2025-02-11, 21:56
                  • Cyriuss
                    Logger temperatury (sterownik)
                    Cyriuss
                    Hejka!

                    jakiś czas temu przy którejś kolejnej warce obudził się we mnie instynkt inżyniera i pomyślałem sobie, że fajnie byłoby mieć urządzonko które logowało by temperaturę fermentacji w całym okresie fermentacji, tak żeby wiedzieć, czy zapewniam odpowiednie warunki...
                    2017-12-10, 18:54
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...