Piwo?...niskoalkoholowe..

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • AG1929
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 1

    #1

    Piwo?...niskoalkoholowe..

    jeszcze nie zacierałem żadnej warki więc zacieranie pierwszego piwa chcę rozpocząć od receptury bardziej tradycyjnej niż ta na piwo niskoalkoholowe(z kilkoma recepturami się zapoznałem) więc...może nie będzie to prawdziwe piwo,ale większość z nas zna z dzieciństwa Podpiwek Kujawski...opakowanie 100g+10l wody+0,5 kg cukru+5g drożdży-do butelek i po 3-5 dniach do spożycia (bardzo fajny smak )....a może ktoś próbował: 2 opakowania Podpiwku Kujawskiego 200g+20l wody+1kg suchego ekstraktu słodowego+10g drożdży (pytanie jakich), do fermentora na burzliwą i potem do butelek z (?) ilością cukru do refermentacji...wyjdzie coś niskoalkoholowego i smacznego?
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #2
    Podpiwek ma swoje zalety, ale to raczej ciekawostka w towarzystwie piwowarów domowych. Wyjdzie smaczny napitek, ale nic więcej.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • maaris
      A podpiwek to też piwo?
      maaris
      Na upaly które ostatnio nawiedzają IV RP zastosowałem ostatnia "nową broń". Jako że bardzo często siedzę "za kółkiem" i nie mogę się chłodzić browarkiem (najlepiej zwierzynieckim he he) zmuszony zostałem do "skosztowania " dla mnie czegoś nowego. A podpiwek...
      2006-07-18, 21:38
    • dzuk
      Podpiwek
      dzuk
      Przy okazji warzenia piwa, mocno udzielam się również przy robieniu podpiwka.
      Sama metoda robienia podpiwka jest dość prosta więc nie będę się o tym rozpisywał. Powiem tylko że jest do kupienia specjalny susz, który się gotuje i takie tam..

      Ostatnio postanowiłem trochę...
      2005-04-05, 10:29
    • puszka
      Podpiwek
      puszka
      Witam

      Mam zamiar zrobić podpiwek. Ten z gotowej mieszanki z Delekty.
      Mam w związku z tym kilka pytań.

      1. czy trzymać się przepisu z opakowania czy może ktoś ma już doświadczenie w tej kwesti i lekko zmodyfikował przepis.

      2. Czy zastosować...
      2009-10-11, 12:15
    • WojciechT
      Podpiwek + drożdże piwowarskie?
      WojciechT
      OK, szukałem tego na forum, ale nie znalazłem. Jeśli jednak już ktoś o tym pisał, wywalcie mój temat w kosmos, a mnie zbesztajcie brzydkimi niemieckimi słowami.

      Na początku zaznaczę, że w kwestii browarnictwa domowego jestem zielony jak piwo, które właśnie burzliwie fermentuje...
      2013-07-04, 09:23
    • Kolesław
      Ilgezeem, Iļģeciema Rigas Alus
      Kolesław
      Ekstrakt NN., alk. 4,8 %.

      Zapach dziwny. Podpiwek? Brzeczka? Alkohol? Cierpki chmiel.
      Piana omal nie uciekła z butelki, a potem jeszcze szybciej zniknęła ze szklanki nie zostawiając ani śladu. Gaz niski, niemal niewidoczny – pojedyncze anemiczne bąbelki. Po kilku chwilach...
      2019-06-05, 21:39
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...