dwa rodzaje drożdży do jednej warki?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lalak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.02
    • 3

    #1

    dwa rodzaje drożdży do jednej warki?

    po ostatnim ważeniu zostało mi około 6gr drożdży Safale US-05.
    zastanawiam się teraz co z nimi zrobić: czy nastawić kolejną 10l warkę, czy też zmieszać te 6gr z innymi drożdżami w standardowej brzeczce 20l (inne drodże górnej fermentacji, np. MauriBrew Ale).
    pytanie: czy można mieszać drożdże (górnej fermentacji), czy też trzymać się jednego rodzaju drożdży do warki?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10810

    #2
    Do ważenia raczej waga, a nie drożdże
    6g powinno wystarczyć na 20l, uwodni, napowietrz brzeczkę i będzie OK
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • lalak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.02
      • 3

      #3
      a czy, z waszego doświadczenia, były pozytywne efekty mieszania drożdży? jedne wg opisu maja taki aromat, drugie inny aromat...

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19306

        #4
        Ja dawniej, z braku pszenicznych drożdży próbowałem używać mieszanki ale i winnych jasnych. Efekt nie ten sam co oryginał, ale ciekawy. Zdarza mi się posiłkować tymi ostatnimi, gdy fiolka WLP nie ruszy, a nie mam nic podobnego. W sumie to zależy też jakie piwo. Jak do picia do bez oporów, jak na konkurs czy do ogólnego rozdawnictwa to mi nie przeszkadza.
        Natomiast co do piwowarskich, to jeśli mają podobny profil to nic nie stoi na przeszkodzie, aby suche połączyć z ich odpowiednikiem płynnym lub gęstwą po wcześniejszej fermentacji tego szczepu.
        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2012-11-22, 11:02.

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #5
          Nie robiłem ale sądzę, że nie ma to sensu. Dolniaki w wyższych temperaturach daję nieciekawe efekty a górniaki w niskich nie pracują prawie wcale więc nie wniosą nic do piwa.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • sztetke
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.12
            • 355

            #6
            zrób starter z tej resztki i będzie dobrze.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • bastion
              Słowacja, Liptovsky Mikulas, Drużstevna 5, Pivovar Nilio.
              bastion
              Wpaść na pomysł żeby na Słowacji otworzyć mikrus warzący tylko piwa bezalkoholowe, to sytuacja jak na razie bez precedensu.
              Mieści się on we wschodniej części miasta w dzielnicy przemysłowej. Jest tam kilka działających za czasów słusznie minionych zakładów, dzisiaj zagospodarowanych...
              2022-11-14, 22:02
            • bastion
              Ukraina, Wozniesiensk, Odeska 26, Sokolivskie i Falcon.
              bastion
              Zastanawiałem się długo cóż mógłbym napisać o browarkach w których próbowałem piwa, ale ich nie widziałem od wewnątrz co mi się rzadko zdarza.
              Ale coś napisać trzeba, nie zawsze musi być kawior, jak brzmiał tytuł pewnego filmu.

              Miasto Wozniesiensk nie prezentuje...
              2022-02-01, 23:22
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 10:28
            • darekd
              ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
              darekd
              Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

              Ekstr. 15%
              Alk. 6,0%

              Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
              Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
              2025-01-22, 23:57
            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 21:57
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...