dwa rodzaje drożdży do jednej warki?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lalak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.02
    • 3

    dwa rodzaje drożdży do jednej warki?

    po ostatnim ważeniu zostało mi około 6gr drożdży Safale US-05.
    zastanawiam się teraz co z nimi zrobić: czy nastawić kolejną 10l warkę, czy też zmieszać te 6gr z innymi drożdżami w standardowej brzeczce 20l (inne drodże górnej fermentacji, np. MauriBrew Ale).
    pytanie: czy można mieszać drożdże (górnej fermentacji), czy też trzymać się jednego rodzaju drożdży do warki?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Do ważenia raczej waga, a nie drożdże
    6g powinno wystarczyć na 20l, uwodni, napowietrz brzeczkę i będzie OK
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • lalak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.02
      • 3

      #3
      a czy, z waszego doświadczenia, były pozytywne efekty mieszania drożdży? jedne wg opisu maja taki aromat, drugie inny aromat...

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        Ja dawniej, z braku pszenicznych drożdży próbowałem używać mieszanki ale i winnych jasnych. Efekt nie ten sam co oryginał, ale ciekawy. Zdarza mi się posiłkować tymi ostatnimi, gdy fiolka WLP nie ruszy, a nie mam nic podobnego. W sumie to zależy też jakie piwo. Jak do picia do bez oporów, jak na konkurs czy do ogólnego rozdawnictwa to mi nie przeszkadza.
        Natomiast co do piwowarskich, to jeśli mają podobny profil to nic nie stoi na przeszkodzie, aby suche połączyć z ich odpowiednikiem płynnym lub gęstwą po wcześniejszej fermentacji tego szczepu.
        Last edited by e-prezes; 2012-11-22, 10:02.

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #5
          Nie robiłem ale sądzę, że nie ma to sensu. Dolniaki w wyższych temperaturach daję nieciekawe efekty a górniaki w niskich nie pracują prawie wcale więc nie wniosą nic do piwa.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • sztetke
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.12
            • 355

            #6
            zrób starter z tej resztki i będzie dobrze.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X