Hej,
w sobotę ok. 15:00 nastawiłem brzeczkę ze stoutem z brew-kita. Dodałem ekstrakt słodowy jasny WES zamiast cukru i saszetkę drożdży (z wcześniejszą hydratacją w szklance). Wszystko pracuje sobie w temp. 21-22 st. Zapomniałem na starcie zmierzyć BLG nastawu. Do teraz minęło już ponad 50 godzin, w rurce nic nie bulka, nie mam żadnej piany, a zamiast niej na górze pływają fragmenty (prawdopodobnie) drożdży. Dziś zmierzyłem BLG, aerometr pokazał 6. Zastanawia mnie jedno: skoro nie bulka i nic się w rurce nie dzieje, to jakim cudem podczas mojej nieobecności woda zalana do rurki przemieściła się i zachwiała proporcje (wcześniej było po równo w obu częściach rurki, teraz mam więcej wody po jednej stronie). Czy to jakaś oznaka fermentacji? Czekam z utęsknieniem na bulgoty, a tu nic. Czekać jeszcze kilka dni? Czy jeśli dziś zamówię kolejne drożdże piwowarskie i dosypie je za kilka dni, to jest szansa (jeśli oczywiście nie dostanie się infekcja), że to piwko będzie jeszcze pijalne?
Pozdrawiam i z góry dzięki za konstruktywne odpowiedzi.
w sobotę ok. 15:00 nastawiłem brzeczkę ze stoutem z brew-kita. Dodałem ekstrakt słodowy jasny WES zamiast cukru i saszetkę drożdży (z wcześniejszą hydratacją w szklance). Wszystko pracuje sobie w temp. 21-22 st. Zapomniałem na starcie zmierzyć BLG nastawu. Do teraz minęło już ponad 50 godzin, w rurce nic nie bulka, nie mam żadnej piany, a zamiast niej na górze pływają fragmenty (prawdopodobnie) drożdży. Dziś zmierzyłem BLG, aerometr pokazał 6. Zastanawia mnie jedno: skoro nie bulka i nic się w rurce nie dzieje, to jakim cudem podczas mojej nieobecności woda zalana do rurki przemieściła się i zachwiała proporcje (wcześniej było po równo w obu częściach rurki, teraz mam więcej wody po jednej stronie). Czy to jakaś oznaka fermentacji? Czekam z utęsknieniem na bulgoty, a tu nic. Czekać jeszcze kilka dni? Czy jeśli dziś zamówię kolejne drożdże piwowarskie i dosypie je za kilka dni, to jest szansa (jeśli oczywiście nie dostanie się infekcja), że to piwko będzie jeszcze pijalne?
Pozdrawiam i z góry dzięki za konstruktywne odpowiedzi.
Comment