Brak fermentacji burzliwej?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • noiser
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.08
    • 101

Brak fermentacji burzliwej?

Hej,
    w sobotę ok. 15:00 nastawiłem brzeczkę ze stoutem z brew-kita. Dodałem ekstrakt słodowy jasny WES zamiast cukru i saszetkę drożdży (z wcześniejszą hydratacją w szklance). Wszystko pracuje sobie w temp. 21-22 st. Zapomniałem na starcie zmierzyć BLG nastawu. Do teraz minęło już ponad 50 godzin, w rurce nic nie bulka, nie mam żadnej piany, a zamiast niej na górze pływają fragmenty (prawdopodobnie) drożdży. Dziś zmierzyłem BLG, aerometr pokazał 6. Zastanawia mnie jedno: skoro nie bulka i nic się w rurce nie dzieje, to jakim cudem podczas mojej nieobecności woda zalana do rurki przemieściła się i zachwiała proporcje (wcześniej było po równo w obu częściach rurki, teraz mam więcej wody po jednej stronie). Czy to jakaś oznaka fermentacji? Czekam z utęsknieniem na bulgoty, a tu nic. Czekać jeszcze kilka dni? Czy jeśli dziś zamówię kolejne drożdże piwowarskie i dosypie je za kilka dni, to jest szansa (jeśli oczywiście nie dostanie się infekcja), że to piwko będzie jeszcze pijalne?
    Pozdrawiam i z góry dzięki za konstruktywne odpowiedzi.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

Nic teraz nie rób, poczekaj kilka dni a w tym czasie poczytaj:

Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Czy odwiedziłeś już echo sondę na pierwszej stronie? Rurka nie bulka. Co robisz?

Chyba zacznę produkować mechaniczne bulgotki na baterię. Każdy będzie mógł sobie włączyć i radować się bulgotaniem.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• TeDy_beer
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.06
        • 283

Najlepiej na fotokomórkę, jak ktoś obok przejdzie, żeby w ten czas bulgotało
        AMEN i :stout:
        Browar Domowy Małe Ale
        Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

Comment

Przetwarzanie...
        X