Brak fermentacji burzliwej?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • noiser
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.08
    • 101

    #1

    Brak fermentacji burzliwej?

    Hej,
    w sobotę ok. 15:00 nastawiłem brzeczkę ze stoutem z brew-kita. Dodałem ekstrakt słodowy jasny WES zamiast cukru i saszetkę drożdży (z wcześniejszą hydratacją w szklance). Wszystko pracuje sobie w temp. 21-22 st. Zapomniałem na starcie zmierzyć BLG nastawu. Do teraz minęło już ponad 50 godzin, w rurce nic nie bulka, nie mam żadnej piany, a zamiast niej na górze pływają fragmenty (prawdopodobnie) drożdży. Dziś zmierzyłem BLG, aerometr pokazał 6. Zastanawia mnie jedno: skoro nie bulka i nic się w rurce nie dzieje, to jakim cudem podczas mojej nieobecności woda zalana do rurki przemieściła się i zachwiała proporcje (wcześniej było po równo w obu częściach rurki, teraz mam więcej wody po jednej stronie). Czy to jakaś oznaka fermentacji? Czekam z utęsknieniem na bulgoty, a tu nic. Czekać jeszcze kilka dni? Czy jeśli dziś zamówię kolejne drożdże piwowarskie i dosypie je za kilka dni, to jest szansa (jeśli oczywiście nie dostanie się infekcja), że to piwko będzie jeszcze pijalne?
    Pozdrawiam i z góry dzięki za konstruktywne odpowiedzi.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Nic teraz nie rób, poczekaj kilka dni a w tym czasie poczytaj:

    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Czy odwiedziłeś już echo sondę na pierwszej stronie? Rurka nie bulka. Co robisz?

      Chyba zacznę produkować mechaniczne bulgotki na baterię. Każdy będzie mógł sobie włączyć i radować się bulgotaniem.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • TeDy_beer
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.06
        • 283

        #4
        Najlepiej na fotokomórkę, jak ktoś obok przejdzie, żeby w ten czas bulgotało
        AMEN i :stout:
        Browar Domowy Małe Ale
        Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Daray
          Brak wyraźniej fermentacji po 48h
          Daray
          Dzień dobry,

          W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

          Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
          2023-03-13, 20:01
        • RomaNzRumunii
          Kolsch temperatura fermentacji
          RomaNzRumunii
          Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
          2023-11-25, 21:07
        • VidiBob
          Piana a brak wyraźnej fermentacji
          VidiBob
          Dzień dobry,
          zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
          2022-05-19, 14:36
        • smir
          Oktoberfestbier temperatura fermentacji
          smir
          Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
          ...
          2021-05-24, 21:09
        • Komos92
          Czy to zakażenie?
          Komos92
          Witam, fermentuję już któreś z kolei piwo z brewkita i tym razem zauważyłem niemiłą niespodziankę. To trzeci dzień fermentacji, a z rurki fermentacyjnej wydobywa się dość ostry zapach siarkowodoru (pierwszego i drugiego dnia go nie było). Po otwarciu fermentora zauważyłem, że na powierzchni...
          2018-09-03, 14:50
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...