Powrót do warzenia :)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CoMrAt
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.06
    • 4

    #1

    Powrót do warzenia :)

    Witam mam za sobą 2 warki z puszki i chyba 4 warzone jednak było to ponad rok temu.
    Po tej przerwie chciałbym wrócić do warzenia Mam trochę słodów które przez rok leżały w piwnicy.. Jak myślicie czy będą jeszcze dobre ?
    Na chwile obecną mam:
    Pilzneński 5,5kg
    Monachijski 0,7kg
    Karmelowy Jasny 0,7kg

    Mam jeszcze chmiele granulowane ale one pewnie już nie będą wiele warte...

    Jaką warkę proponujecie by wykorzystać te słody ? Zakupy przed oczywiście będę jeszcze robił to mogę coś dokupić.
    Z tego co robiłem to najbardziej smakowało mi mocne trochę słodkie piwo klasztorne...

    jakie drożdże polecilibyście by były do warki klasztornej i do kilku następnych, bo rozumiem że drożdże płynne mogę spokojnie podzielić np na 4 części i przed dodaniem do warki rozmnożyć

    dzięki za wszystkie sugestie
  • radekam
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.03
    • 165

    #2
    Wrzuć wszystko do gara, tylko karmelu tak z 0,2 kg. Dodaj jakiś drożdży dolniaków. Zacieraj na lenia.
    Coś ci na pewno pijalnego wyjdzie.

    Mi słody leżą i po 3 lata, i nic wielkiego się z nimi nie dzieje.
    Ostatnia zmiana dokonana przez radekam; 2012-12-01, 12:55.
    Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
    W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
    W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

    Comment

    • CoMrAt
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.06
      • 4

      #3
      Warki dolnej fermentacji jeszcze nie robiłem Trochę boję się czy będę mógł zapewnić stałą niską temperaturę fermentacji...
      Jak już kupie drożdże to chwiałbym zaplanować z nich 4-5 warek by zmniejszyć trochę koszty...
      Dlatego chciałbym pomocy zaawansowanych kolegów przy zaplanowaniu tych warek..
      Co polecilibyście ?

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • grodek
        Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
        grodek
        Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
        - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
        - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
        - śrutownik stołowy 200 zł
        - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
        - refraktometr 0-40°Brix'a...
        2024-03-10, 19:01
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • dadek
        Mörfelden-Walldorf, Hintergasse 4, Faselbräu
        dadek
        Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
        2023-09-30, 00:34
      • dadek
        Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
        dadek
        Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
        2024-10-17, 00:22
      • wojtemac
        Zestaw do domowego warzenia piwa + 3 skrzynki z butelkami
        wojtemac
        Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
        - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
        - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
        - termometr analogowy
        - ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...
        2024-09-15, 11:09
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...