Witam mam za sobą 2 warki z puszki i chyba 4 warzone jednak było to ponad rok temu.
Po tej przerwie chciałbym wrócić do warzenia Mam trochę słodów które przez rok leżały w piwnicy.. Jak myślicie czy będą jeszcze dobre ?
Na chwile obecną mam:
Pilzneński 5,5kg
Monachijski 0,7kg
Karmelowy Jasny 0,7kg
Mam jeszcze chmiele granulowane ale one pewnie już nie będą wiele warte...
Jaką warkę proponujecie by wykorzystać te słody ? Zakupy przed oczywiście będę jeszcze robił to mogę coś dokupić.
Z tego co robiłem to najbardziej smakowało mi mocne trochę słodkie piwo klasztorne...
jakie drożdże polecilibyście by były do warki klasztornej i do kilku następnych, bo rozumiem że drożdże płynne mogę spokojnie podzielić np na 4 części i przed dodaniem do warki rozmnożyć
dzięki za wszystkie sugestie
Po tej przerwie chciałbym wrócić do warzenia Mam trochę słodów które przez rok leżały w piwnicy.. Jak myślicie czy będą jeszcze dobre ?
Na chwile obecną mam:
Pilzneński 5,5kg
Monachijski 0,7kg
Karmelowy Jasny 0,7kg
Mam jeszcze chmiele granulowane ale one pewnie już nie będą wiele warte...
Jaką warkę proponujecie by wykorzystać te słody ? Zakupy przed oczywiście będę jeszcze robił to mogę coś dokupić.
Z tego co robiłem to najbardziej smakowało mi mocne trochę słodkie piwo klasztorne...
jakie drożdże polecilibyście by były do warki klasztornej i do kilku następnych, bo rozumiem że drożdże płynne mogę spokojnie podzielić np na 4 części i przed dodaniem do warki rozmnożyć
dzięki za wszystkie sugestie
Comment