Powrót do warzenia :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CoMrAt
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.06
    • 4

    Powrót do warzenia :)

    Witam mam za sobą 2 warki z puszki i chyba 4 warzone jednak było to ponad rok temu.
    Po tej przerwie chciałbym wrócić do warzenia Mam trochę słodów które przez rok leżały w piwnicy.. Jak myślicie czy będą jeszcze dobre ?
    Na chwile obecną mam:
    Pilzneński 5,5kg
    Monachijski 0,7kg
    Karmelowy Jasny 0,7kg

    Mam jeszcze chmiele granulowane ale one pewnie już nie będą wiele warte...

    Jaką warkę proponujecie by wykorzystać te słody ? Zakupy przed oczywiście będę jeszcze robił to mogę coś dokupić.
    Z tego co robiłem to najbardziej smakowało mi mocne trochę słodkie piwo klasztorne...

    jakie drożdże polecilibyście by były do warki klasztornej i do kilku następnych, bo rozumiem że drożdże płynne mogę spokojnie podzielić np na 4 części i przed dodaniem do warki rozmnożyć

    dzięki za wszystkie sugestie
  • radekam
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.03
    • 165

    #2
    Wrzuć wszystko do gara, tylko karmelu tak z 0,2 kg. Dodaj jakiś drożdży dolniaków. Zacieraj na lenia.
    Coś ci na pewno pijalnego wyjdzie.

    Mi słody leżą i po 3 lata, i nic wielkiego się z nimi nie dzieje.
    Last edited by radekam; 2012-12-01, 12:55.
    Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
    W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
    W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

    Comment

    • CoMrAt
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.06
      • 4

      #3
      Warki dolnej fermentacji jeszcze nie robiłem Trochę boję się czy będę mógł zapewnić stałą niską temperaturę fermentacji...
      Jak już kupie drożdże to chwiałbym zaplanować z nich 4-5 warek by zmniejszyć trochę koszty...
      Dlatego chciałbym pomocy zaawansowanych kolegów przy zaplanowaniu tych warek..
      Co polecilibyście ?

      Comment

      Przetwarzanie...
      X