Nalot na piwie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kowal1910
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 13

    #1

    Nalot na piwie

    W 7 dniu fermentacji postanowiłem sprawdzić jak wygląda powierzchnia piwa, po otworzeniu ujrzałem taki widok:


    Czy to wygląda na zakażenie piwa?
    Dodam, że w zapachu nic nie wyczuwam poza oczywiście chmielowym zapachem piwa (warzyłem pszeniczniaka), w smaku też wg. mnie nic dziwnego, chmielowy posmak, całkiem smaczny, mimo, że piwko nienagazowane. Spróbowałem na język tego nalotu - posmak drożdżowo-chmielowy i teraz już sam nie wiem co to może być...
    Chciałem dziś zacząć rozlewać do butelek, ale wstrzymam się jeszcze aż ktoś wyrazi opinię co to może być.
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Drożdże.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Kowal1910
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.11
      • 13

      #3
      Ufff, uspokoiłeś mnie.
      Sprawdzałem BLG, odfermentowało do 3. Zacząć dziś przelewać czy wstrzymać się jeszcze skoro na powierzchni są jeszcze drożdże?

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Poczekaj jeszcze ze 3-4 dni. Nie ma się co tak śpieszyć.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • gwzd
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2012.01
          • 622

          #5


          Polecam lekturę, są zdjęcia!

          Comment

          • Kowal1910
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.11
            • 13

            #6
            Dzięki za link, mam nadzieję, że zbyt prędko takiego widoku nie ujrzę

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • karolina2000
              Jak zacząć?
              karolina2000
              Jak zacząć? Jaki koszt "startowego zestawu" do browarnictwa amatorskiego? Jestem bardzo początkująca :-(...
              2022-04-01, 16:39
            • Orerendri
              Jak zacząć z brewkitami?
              Orerendri
              Znajomy z pracy podarował mi ostatnio butelkę samowyrobnego piwa z brewkitu. Pierwszy raz miałem z takowym do czynienia, bo wstyd się przyznać - do tej pory piłem mniej lub bardziej markowe koncerniaki. Nawet nigdy nie próbowałem piw rzemieślniczych, bo u nas trudno dostać coś, co nie pochodzi...
              2020-04-16, 08:02
            • Piotr7
              drożdże dla początkującego
              Piotr7
              Witam!
              Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
              Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
              2024-12-09, 13:24
            • Petitpierre
              2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
              Petitpierre
              Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
              2024-07-07, 17:28
            • pietrus96
              Osad w butelkach
              pietrus96
              Cześć,
              dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
              2024-01-13, 20:24
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...