Nalot na piwie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kowal1910
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 13

    Nalot na piwie

    W 7 dniu fermentacji postanowiłem sprawdzić jak wygląda powierzchnia piwa, po otworzeniu ujrzałem taki widok:


    Czy to wygląda na zakażenie piwa?
    Dodam, że w zapachu nic nie wyczuwam poza oczywiście chmielowym zapachem piwa (warzyłem pszeniczniaka), w smaku też wg. mnie nic dziwnego, chmielowy posmak, całkiem smaczny, mimo, że piwko nienagazowane. Spróbowałem na język tego nalotu - posmak drożdżowo-chmielowy i teraz już sam nie wiem co to może być...
    Chciałem dziś zacząć rozlewać do butelek, ale wstrzymam się jeszcze aż ktoś wyrazi opinię co to może być.
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Drożdże.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Kowal1910
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.11
      • 13

      #3
      Ufff, uspokoiłeś mnie.
      Sprawdzałem BLG, odfermentowało do 3. Zacząć dziś przelewać czy wstrzymać się jeszcze skoro na powierzchni są jeszcze drożdże?

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Poczekaj jeszcze ze 3-4 dni. Nie ma się co tak śpieszyć.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • gwzd
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2012.01
          • 622

          #5


          Polecam lekturę, są zdjęcia!

          Comment

          • Kowal1910
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.11
            • 13

            #6
            Dzięki za link, mam nadzieję, że zbyt prędko takiego widoku nie ujrzę

            Comment

            Przetwarzanie...
            X