Witam serdecznie!
Jestem piwowarem-amatorem. Chciałbym na forum podzielić się moim zaniepokojeniem. Otóż, zacznijmy od tego, że jest to dopiero moja druga warka więc doświadczenie moje jest nikłe. W sobotę, 1 grudnia uwarzyłem piwo typu Irish Red Ale z zacieraniem zakupionym ze strony Centrum piwowarstwa.Warzenie przebiegało poprawnie. Nie żałowałem środków higienicznych (używałem pirosiarczynu sodu). Drożdże (Danstar Nottingham) zostały zadane dnia następnego po wystygnięciu brzeczki. Wtedy poziom cukru wynosił 13BLG. Po trzech dniach fermentacja wyglądała dobrze. Była piana i brązowy osad. Dziś brzeczka ma 4BLG lecz po spróbowaniu okazała się mieć kwaśny, nieprzyjemny posmak. Zrobiłem zdjęcia, które zamieszczam razem z tym postem. Proszę Was o pomoc- czy coś jest nie tak?
zdjęcie nr 1
zdjęcie nr 2
Jestem piwowarem-amatorem. Chciałbym na forum podzielić się moim zaniepokojeniem. Otóż, zacznijmy od tego, że jest to dopiero moja druga warka więc doświadczenie moje jest nikłe. W sobotę, 1 grudnia uwarzyłem piwo typu Irish Red Ale z zacieraniem zakupionym ze strony Centrum piwowarstwa.Warzenie przebiegało poprawnie. Nie żałowałem środków higienicznych (używałem pirosiarczynu sodu). Drożdże (Danstar Nottingham) zostały zadane dnia następnego po wystygnięciu brzeczki. Wtedy poziom cukru wynosił 13BLG. Po trzech dniach fermentacja wyglądała dobrze. Była piana i brązowy osad. Dziś brzeczka ma 4BLG lecz po spróbowaniu okazała się mieć kwaśny, nieprzyjemny posmak. Zrobiłem zdjęcia, które zamieszczam razem z tym postem. Proszę Was o pomoc- czy coś jest nie tak?
zdjęcie nr 1
zdjęcie nr 2
Comment