Czy aktywowanym, wystartowanym drożdżom zaszkodzi tydzień w lodówce?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xborsuk
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.01
    • 133

Czy aktywowanym, wystartowanym drożdżom zaszkodzi tydzień w lodówce?

Właściwie w temacie zawarte jest pytanie. Myślę, że trochę retoryczne ale wolę się upewnić prosząc o potwierdzenie bardziej doświadczonych piwowarów.
    Generalnie Budvar Lagerom we wrześniu minął termin ale przechowywane były w lodówce. Wyjąłem je w niedzielę i myślałem, że będą puchnąć ponad tydzień co wraz z czasem potrzebnym na ich wystartowanie pozwoliłoby mi warzyć zaraz po świętach. Ale drożdżaki zrobiły mi miłą/niemiłą niespodziankę i spuchły po 2 dniach. Przed południem zarzuciłem je na mieszadło magnetyczne i po 18 godz. rozmnażania mam zamiar je wstawić na tydzień do lodówki żeby zadać je do brzeczki w następny czwartek.
    Pytanie czy im to nie zaszkodzi i czy przed zadaniem do brzeczki (po tygodniu w lodówce) startować je jeszcze raz?
    Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi
    w butelkach: RIS
    fermentuje: APA, wędzone
    w planach: bawarska pszenica
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

Hehe, mam dokładnie to samo z tymi drożdżami, miały puchnąć przez tydzień, wyrobiły się w 2 dni.

Robiłem już takie rzeczy, nic złego się nie działo, więc i tym razem odstawiłem napuchniętą saszetkę na 4 dni do lodówki.

Tylko nie zapomnij zrobić startera po takim chłodzeniu.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Gość

Dla mnie nie musi być startera, bo starter był zrobiony, tylko namnożone drożdże stały w lodówce.
      Trzeba tylko pamiętać, aby brzeczka i drożdże nie miały zbyt dużej różnicy w temperaturze.

Comment

Related Topics

Collapse

• heckler
        Rozstání-Moravská Třebová, Rozstání 31, Pivovar Mlejn
        heckler
        Mlejn, to kolejny ,wiejski, browarek, który powstał na skraju malutkiej wioski Rozstání oddalonej o niespełna osiem kilometrów od Moravská Třebová. Browar zajmuje część kompleksu starego młyna, który stoi tuż przy drodze, zaraz za torami kolejowymi i u podnóża górki Doubravice....
        2023-08-30, 09:11
      • bastion
        Ukraina, Valea Kuzmina, Dżerelna 1, Bukowinska Browarnia Tuko.
        bastion
        Ktoś coś słyszał, ktoś coś widział, ale konkretów żadnych, albo niewiele. W okolicach Czerniowców ma działać jakiś mały browarek, mocno utajniony, co nie jest jakimś novum w tamtych stronach.
        Przy moim pobycie tam, spróbowałem rozszyfrować tą zagadkę.
        Kilkanaście kilometrów...
        2021-04-21, 22:23
      • dadek
        Vojkovice 252, Pivovar Koníček
        dadek
        Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
        2023-11-22, 06:14
      • darekd
        Wrocław, Zwycięska 14cc/b, Lobster Concept Store
        darekd
        Całkiem nowy lokal na wrocławskich Partynicach związany z Lobsterem.

Na ok. 20 kranach również piwa z innych browarów, w lodówce dodatkowo oprócz Lobstera widziałem m.in. Łażany, Schlenkerlę, belgijskie lambiki i krieki i inne.
        Jest też lana kombucha robiona na miejscu....
        2025-03-24, 00:45
      • Javox
        ? [Funky Fluid], 100% Cryo NEIPA
        Javox
        NEIPA. Ekstrakt 16.0*, alko 6.5%.

Do piwa trafiły wersje Cryo chmieli odmian Citra, HBC 630 oraz blend Cryo Pop

Piana - więcej na początku potem grubsza warstwa.
        Lacing - sporo.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony jasny pomarańczowy.
        Aromat - cytrusy...
        2025-03-21, 14:44
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...